Sara Kroos, Arthur Japin en Martijn Breebaart winnaars Annie M.G. Schmidtprijs 2009

25-04-2010 @ 18:39

      In het Amsterdamse Theater Bellevue is 25 april de Annie M.G. Schmidtprijs 2009 toegekend aan Sara Kroos, tekstschrijver Arthur Japin en componist Martijn Breebaart voor hun lied Nachtkaravaan. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van het Annie M.G. Schmidt Huis, mevrouw Tineke Netelenbos.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is ingesteld om het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs – €3.500 en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur. De jury bestond dit jaar uit Cor Bakker, Lars Boom, Paul van Vliet, Rinske Wels en Jacques Klöters (voorzitter).

De jury was unaniem in haar keuze voor Nachtkaravaan en sprak over “een prachtige combinatie van tijdloze poëzie en eigentijdse muziek”. Zij kwalificeerden het lied als “een vrolijke ode aan de onafhankelijkheid”.

De middag in Theater Bellevue werd gepresenteerd door Hans van Willigenburg. Voorafgaand aan de uitreiking verzorgde oud-Annie M.G. Schmidtprijswinnaar Theo Nijland een gastoptreden. Na de prijsuitreiking door Tineke Netelenbos zong Sara Kroos het winnende lied Nachtkaravaan.