DEBUUT SOLOALBUM MAIKAL X: GENESIS

01-05-2010 @ 12:35

Maikal X: Juni 2009 sloot hij Parkpop af. Zijn eerste single 'Bear With Me' belande op #9 in de Japanse Reggae Charts en op #3 in de Reggae Charts van de Maagden eilanden. Hij was de openingsact voor Ziggi tijdens zijn In Transit tour, is MC van Europa’s grootste dancehall/reggae feest Jam Rock en host van de Jam Rock radioshow. Als Shyrock was hij van 1998 tot en met 2004 leadzanger van Postmen, de best verkopende Nederlandse hiphop/reggae groep ooit. Van hun album Documents werden meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Ze hadden hits als Cocktail en U Wait, brachten drie albums uit en wonnen o.a. een Zilveren Harp en een Heineken Crossover Award.

Maikal X heeft een opmerkelijke, unieke stem en bescheiden karakter. Met de release van zijn debuut GENESIS levert hij een kwaliteitsalbum af met internationale allure. Reggae iconen als Peetah Morgan (leadzanger van de groep Morgan Heritage), Luciano, Dean Fraser en de Hawaïaanse reggae diva Irie Love verleenden hun medewerking. Zaterdag 29 mei zal de CD worden gepresenteerd in Paradiso Amsterdam. Maikal X zal die avond met zijn zevenkoppige Evolution band (drums, gitaar, 2 keyboards, bas, 2 achtergrondzangeressen) optreden en verschillende gasten zullen hun opwachting maken… 

Maikal X werd geboren als Michael Parkinson. De X staat voor alle dingen waarmee hij bekend geworden is, of dat nu gastoptredens met Opgezwolle, Extince of U-Niq zijn, of zijn jaren met Postmen. Uiteindelijk gaat het niet om de naam, maar om de muziek die je brengt. Hij heeft zijn hele leven in Nederland gewoond, maar met een moeder van Curaçao en een vader uit Guyana, is het natuurlijk onmogelijk om dat Caribische gevoel voor muziek niet te hebben. Hij begon op zesjarige leeftijd als breakdancer en ontdekte zijn zangkwaliteiten niet veel later. Op zijn 17e toerde Maikal X in Nederland en België met de bekende Nederlandse formatie Gotcha! en een aantal jaar daarna kreeg hij een vaste rol in Postmen.

In 2008 tekende hij bij het onafhankelijke label Rock ’N Vibes, verantwoordelijk voor het succes van Ziggi, een van de top reggae artiesten van Europa. Hij dook met producer Mr. Rude de studio in om solo materiaal op te nemen en ging op tour met labelmaatje Ziggi. Mr. Rude: “I can spot a big artist when I see or hear one”. Maikal X’s eerste single The Best In You werd meteen aangevraagd voor de belangrijkste reggae compilatie ter wereld Strictly The Best Vol. 40 (VP records) en het gaf de eerste aanleiding tot de samenwerking tussen Maikal X en de Jamaicaanse platina producer Don Corleon. De hit tune Bear With Me was het  resultaat. Don Corleon: “Maikal X can do great things in the reggae world.

Genesis is een must-have album waarmee je optimaal kunt genieten van Maikal X’s fascinerende stem en melodische flow. Sommige nummers zijn al klassiekers vanaf het moment dat ze ontstaan. De nieuwste single wordt Here She Comes.

Maikal X zal de komende maanden nog vele podia onveilig maken, samen met zijn band Evolution. Houd deze nieuwste veteraan in de muziekbusiness in de gaten!
The Best In You :
Bear With Me :

MAIKAL XGENESIS (Rock ’n Vibes / Coast to Coast)

www.maikalx.com
www.rocknvibes.com