De Gouden Radio Ring 2010

27-08-2010 @ 16:05

De uitreiking van de AVRO Gouden RadioRing wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met andere (vak)prijzen voor radio in Nederland, de Marconi Awards.
Op vrijdag 22 oktober worden de prijzen overhandigd tijdens het RadioGala van het jaar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Er worden drie publieksprijzen uitgereikt:
AVRO Gouden RadioRing (voor beste radioprogramma)
Zilveren Radiosterren (beste presentatrice en beste presentator)

Behalve deze drie publieksprijzen wordt het eerste lustrum van de AVRO RadioRing aangevuld met drie vakjuryprijzen. De al jaren bestaande Marconi Awards maken nu deel uit van dit RadioGala van het Jaar. Het gaat om de categorieën:
- Marconi Oeuvre Award (nog steeds en al meer dan twintig jaar actieve, invloedrijke radiomaker)
- Beste Zender (op basis van criteria van de Marconi vakjury)
- Aanstormend Talent (nog niet prominent geprogrammeerd nieuw talent)

De uitreiking van deze zes vooraanstaande radioprijzen vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur, tijdens een feestelijke, rechtstreekse radio-uitzending van het Radio 2 programma AVRO Roodshow. Het evenement op 22 oktober is ook live te volgen op Radio 2 en te zien via radioring.avro.nl en televizier.nl. De uitreiking wordt ook geregistreerd voor tv.

Doubleures tussen de publieksprijzen en juryprijzen zijn er niet. De beste categorieën uit beide prijzen worden samengevoegd. Er zijn ook prijzen die door deze combinatie niet meer worden uitgereikt. Zo vervalt het Gouden Radio-Oortje voor het beste radio-evenement. Bij de Marconi Awards worden nu geen Beste Presentator en Beste Radioprogramma meer uitgereikt.

De jury staat dit jaar (net als vorig jaar) onder voorzitterschap van TROS-dj en eindredacteur Daniël Dekker. In de jury zitten tien actieve en objectieve radiomakers, vijf uit de publieke radio en vijf uit de commerciële radio. Minimaal twee dames is de nadrukkelijke wens en twee mensen die niet in de popwereld werken. Kortom, een brede en diverse afspiegeling uit de Nederlandse radiosector.

De stemsite voor de publieksprijzen gaat 1 september 09:00 uur open, op  www.televizier.nl kan er dan tot 29 september 12:00 uur gestemd worden. Daaruit volgt een top 3 per categorie. Op de top 3 voor de AVRO Gouden RadioRing kan in de 28 uur voor de uitreiking nog gestemd worden via een telefoonnummer of sms-nummer.

AVRO Gouden RadioRing 2010: Radio 2, 22 oktober 14.00 -16.00 uur

http://www.avro.nl/radio/programmas_a-z/radioring/