BIJZONDERE SAMENWERKING BEN FOLDS & NICK HORNBY

27-08-2010 @ 20:30

Op 24 september 2010 verschijnt Lonely Avenue, een bijzondere samenwerking van de Amerikaanse singer/songwriter Ben Folds en de Engelse schrijver Nick Hornby. Het album bevat muziek en vocals van Folds en songteksten van Hornby, met strijkarrangementen van één van de meest invloedrijke pop strijkarrangeurs aller tijden, Paul Buckmaster (David Bowie, Elton John, Leonard Cohen). Het album, dat Folds speciaal gemaakt heeft om op vinyl te beluisteren, is opgenomen op 2-inch tape in de Abbey Road Studios. Lonely Avenue zal ook worden uitgebracht op CD in een standaard- en een speciale deluxe editie die ook vier korte verhalen van Hornby bevat.

Bekijk hier de trailer.

Het idee voor het maken van een album waarbij de unieke popsongs van Folds gecombineerd worden met het proza van Hornby is ontstaan tijdens een diner van de twee vrienden op een avond in 2009. Vervolgens stuurde Hornby regelmatig songteksten naar Folds, die ze maakte tot de twaalf muzikale korte verhalen van Lonely Avenue. De nummers gaan over onderwerpen variërend van een moeder met haar kind in het ziekenhuis op Oudejaarsavond tot het werk van Doc Pomus – schrijver van vele pophits in de jaren ’50 en ’60. Over het componeren van de muziek zei Folds onlangs tegen entertainment magazine Paste: “I kind of ran the gamut between being as simple as I’ve ever been, and sometimes having to go [Russische componist Dimitri] Shostakovich on some of them.” Hornby over de samenwerking: “At this stage in my career, I want to collaborate with all the talented people I can find, and I’ve always been a big fan of Ben Folds’ music. It’s been a real privilege to watch and listen to Ben at work, and I’ve learned a lot about how proper songwriters like Ben think.”  

Ben Folds had zijn eerste mainstream succes als voorman van de door critici geprezen Ben Folds Five. Vervolgens had hij een zeer succesvolle solocarrière, waarin hij naast drie studioalbums, een aantal live albums en een remix album heeft uitgebracht. Ook trad hij meerdere malen op met het National Symphony Orchestra in vooraanstaande concertgebouwen in de Verenigde Staten en Australië.

Nick Hornby koos vaak muziek, muzikanten en muziekliefhebbers als onderwerp voor zijn fictie en non-fictie werk. Enkele hoogtepunten zijn de romans High Fidelity en About A Boy welke succesvol zijn verfilmd, net als het non-fictie werk Fever Pitch. Ook schreef Hornby Songbook (een verzameling essays over songs die zijn leven beïnvloedden) en het scenario voor de film An Education waarvoor hij een Oscar- en een BAFTA-nominatie voor Best Adapted Screenplay kreeg.


BEN FOLDS & NICK HORNBY
Titel: Lonely Avenue
label: Nonesuch Records

http://benfolds.com/

www.warnermusic.nl