Dé remedie tegen een winterdip of herfstdepressie?

26-10-2010 @ 10:59

Heeft u last van winterdepressies? Word vogelaar en de pimpelmees zal u genezen. Vroeg in december, nog voordat de dagen gaan lengen is zijn heldere ‘belletje’ al te horen. Zelfs in de stad, boven het verkeer uit, weet het vogeltje u te bereiken met de boodschap dat het eigenlijk al een beetje lente is. Heeft u last van herfstdepressies? Ga lekker lang slapen en laat u wekken door de pimpelmees.
(uit het boekje bij de Vogel Top 100)

Als je je stemming tijdens deze donkere dagen niet wilt laten afhangen van een enkele pimpelmees en het voorjaarsgevoel te allen tijde binnen handbereik wilt hebben, luister dan naar de 100 mooiste vogelgeluiden - met een totale speelduur van 2 uur en 39 minuten - op het dubbelalbum VOGEL TOP 100 (uitgebracht via Vara/Coast to Coast). De verkiezing van de Vogel Top 100 is een idee van het VARA radioprogramma Vroege Vogels en met meer dan 75.000 uitgebrachte stemmen was het een instant succes. De luisteraars van dit radioprogramma kennen namelijk al veel langer de helende werking van vogelzang, ze zouden er het liefst de helft van iedere uitzending mee gevuld zien.

De merel prijkt als verkiezingswinnaar (met 4190 stemmen) trots op de voorkant van dit dubbelalbum, maar ook de andere 99 vogels hebben hun plekje in deze lijst meer dan verdiend, of het nu gaat om de baardman, de hop, de kneu, de snor of de tapuit of bekendere soorten als de spreeuw, de huismus, de staartmees, de winterkoning of de zomertortel.
Deze hitparade van de mooiste Nederlandse zangers, fluiters en roffelaars is bijeen gebracht door “natuurgeluidenvanger” Henk Meeuwsen, die zijn best heeft gedaan om van elke soort het mooiste fragment te pakken te krijgen. De CD is uiteraard geschikt om de geluiden te leren herkennen, maar de schoonheid staat voorop. Vogels die hoger zijn geëindigd krijgen meer zendtijd dan de winnaars van de poedelprijs. Zo duurt de track met de winnende merel maar liefst zes minuten. Ook de winnaars van zilver (nachtegaal), brons (zanglijster) en de anderen met een Olympisch diploma (roodborst, winterkoning en tuinfluiter) krijgen op dit album wat meer aandacht.

In het bijbehorende boekje beschrijft Henk Meeuwsen alle honderd vogels op vaak grappige wijze met een korte karakterschets. Zo lezen we dat de houtduif netjes wacht tot de buurman is uitgesproken, de oehoe geen bezoek ontvangt, de boomleeuwerik poëtisch kan stemmen en de blauwborst klinkt als een technische storing. Ook komen we tot de ontdekking dat de pimpelmees vanaf begin maart wordt bijgestaan door de tjiftjaf bij het oproepen van het ultieme voorjaarsgevoel; de schaatsen kunnen in het vet.

Welke vogel op welke plek eindigt is uiteindelijk natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, want elke vogel zingt mooi en doen we niet elke vogel tekort die niet op de eerste plek eindigt? Vogels zijn gelukkig niet bezig met vreemde menselijke neigingen. Ze zijn alleen bezig met een ultieme poging #1 te worden bij een vrouwelijke soortgenoot…

http://vroegevogels.vara.nl/

coasttocoast