Bots album: Er is genoeg voor iedereen

04-12-2010 @ 16:08

In mei 2007 is de band Bots bezig met de opnames van een nieuw album, het veertiende inmiddels sinds 1975. Zanger Hans Sanders heeft op dat moment vier nummers ingezongen en krijgt te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Samen wordt er besloten dat er een laatste Botsmonument gerealiseerd zal worden in de vorm van een CD die verder afgemaakt zal worden met gastzangers die door Hans en de groep bewonderd en gewaardeerd worden. In november 2007 overlijdt Hans en de groep maakt de opnames, gewapend met zijn wensen en instructies af. Het resultaat is nu uitgebracht. Naast de losse CD is er ook een prachtig boek gemaakt met alle achtergronden van Bots met mooi beeldmateriaal. Dit boek is verpakt in een box, inclusief CD.
Aan het album werkten o.a. mee Guus Meeuwis, Huub van der Lubbe, Freek de Jonge, Peter Koelewijn en Maarten van Roozendaal
tracklisting:
   1. Zeven dagen langGuus Meeuwis
   2. Menens – Huub van der Lubbe
   3. Ali ouwe Turk – Hans
   4. Paradijs – Freek de Jonge
   5. De bevalling – Gerard van Maasakkers
   6. Ons moeder – JW Roy
   7. De man – Peter Koelewijn
   8. Lied van de werkende jeugd – Hans
   9. Kreupel – Maarten van Roozendaal
  10. Popmuzikant – Rik Polman
  11. Maandagochtend – Hans
  12. De schatten van de paus – Hans
  13. Das weiche Wasser – Hans
  14. Dokter – Thé Lau
  15. Wie zwijgt stemt toe – Lenny Kuhr
  16. Rond – Rik Polman
  17. Oud - Hans

Bots: De stem van een bevlogen generatie
Vormingswerker Hans Sanders doet Bots in 1974 ontstaan als afstudeerproject aan de Sociale Academie. Hij vormt met een aantal bevriende muzikanten een band en weet Peter Koelewijn, met wie hij in 1966 samenwerkte in 4PK, te interesseren voor een opname. Met de in 1975 uitgebracht LP Van kwaad tot erger is Bots uniek voor de jaren ’70, als eerste band met een volledig Nederlandstalig repertoire. Hoewel niet bedoelt als "politieke LP", wordt de groep wel in die hoek geduwd. Met de twee singles 'Het lied van de werkende jeugd' en 'De man' komt Bots op tv en de LP wordt zowel in Nederland als België een groot succes, met veel live optredens als gevolg.
Begin 1976 wordt Bots als eerste Nederlandse popgroep uitgenodigd in het Oostblok. Tijdens het Festival van het Politieke Lied in Oost-Berlijn (DDR) draagt de groep het lied 'Zeven dagen lang' op aan de zanger/dichter Wolf Biermann, die dan al tien jaar een verbod heeft tot optreden. Het wordt hen niet in dank afgenomen door festival en autoriteiten.
In datzelfde jaar neemt Bots de tweede LP 'Voor God en vaderland' op. Het lied 'Zeven dagen lang' wordt een hit. Andere nummers, zoals 'Pro deo voor de EO' worden door sommige omroepen geboycot. Tegelijkertijd is de groep een veel geziene gast bij benefietconcerten, solidariteitsfestivals, politieke manifestaties en protestacties. In 1977 speelt de groep opnieuw in de DDR, ondanks de commotie een jaar eerder. Er wordt ook een bijdrage geleverd aan het project Zing in je moerstaal, waarin Hans Sanders het gedicht Rond van Bert Schierbeek op muziek en met de groep op album zet.
Wie zwijgt stemt toe wordt begin 1978 uitgebracht. Alleen de track Popmuzikant behaalt een bescheiden hitnotering. Voor de vierde LP 'Je voelt pas nattigheid als je droogt komt te staan' wordt gekozen voor teksten met een wat minder politieke lading. Bots wil een popgroep zijn die zowel voor verpleegsters en studenten als voor punkers speelt.
Een optreden in Frankfurt op het festival Rock gegen Rechts in juni 1979 zorgt voor de grote Duitse doorbraak. De groep weet in drie kwartier een publiek van 70.000 man in extase te brengen en dat nog wel met Nederlandse teksten. Er volgt een serieus aanbod om de muziek te voorzien van Duitse teksten en daar heeft de groep wel oren naar, aangezien in Nederland en België het zalencircuit inmiddels al twee keer rondgespeeld was. In oktober 1980 ligt het eerste Duitstalige album in de winkels. De vertalingen worden geleverd door gerenommeerde tekstschrijvers als Wolf Biermann, Günter Walraff, Henning Venske (van Sesam-Strasse), Peter Tobiasch (Frankfurter Allgemeine) en Diether Dehm. Om het album te promoten reist Bots per vliegtuig alle radiostations in West-Duitsland af en de leden geven talloze interviews. In februari 1981 begint een anderhalf jaar durende tournee, die de groep een grote populariteit oplevert. In enkele maanden tijd worden er van de eerste twee Duitstalige albums meer dan 400.000 exemplaren verkocht.
In mei 1983 verschijnt het album 'Schön krank'. Weer volgt een overvloed aan optredens en tournees, die tot midden 1985 duurt. In deze periode speelt Bots voor het grootste publiek uit hun carrière, op het festival Künstler für den Frieden in West-Berlijn zijn 500.000 mensen aanwezig. In 1986 brengt Bots Lass die Sterne stehen uit en gaat opnieuw op tournee.

In juni 1989 wordt begonnen met nieuwe opnames, nu in het Nederlands, wat uiteindelijk leidt tot de cd Paradijs, die begin mei 1990 in de winkels ligt. Bots treedt incidenteel op, onder meer op diverse festivals.

In 2001 speelt Bots op het Folkwoods festival in Eindhoven. De lovende recensies en de enthousiaste reacties van het publiek sterken de leden van de band in de overtuiging dat ze nog steeds bestaansrecht heeft. Eind 2003 begint de groep met de opnames van de CD Botsproeven en doet een aantal optredens op festivals en in Nederlandse theaters. In mei 2007, tijdens de opnames van weer een nieuw album, krijgt zanger Hans Sanders te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft dan vier nummers ingezongen. Er wordt besloten dat er een laatste Botsmonument gerealiseerd zal worden in de vorm van een CD die verder afgemaakt zal worden met gastzangers die door Hans en de groep bewonderd en gewaardeerd worden. In november 2007 overlijdt Hans en de groep maakt de opnames, gewapend met zijn wensen en instructies af.

* Botsproeven: 2005
* Zeven dagen lang: 2000
* Paradijs: 1990 (met o.a. Oud, Paradijs, Ons moeder)
* Bots / original tapes: 1988
* Lass die Sterne stehen: 1986
* Schön krank: 1983
* Bots 1975-1980: 1982
* Entrüstung: 1981 (met o.a. Das weiche Wasser)
* Aufstehn: 1980
* Je voelt pas nattigheid als je droog komt te staan: 1980 (met o.a. Maandagochtend)
* Wie zwijgt stemt toe: 1978 (met o.a. De schatten van de paus, Popmuzikant, Wie zwijgt stemt toe)
* Voor god en vaderland: 1976 (met o.a. Ali ouwe Turk, Menens, Zeven dagen lang
* Van kwaad tot erger: 1975 (met o.a. De man, De bevalling, Dokter, Lied van de werkende jeugd, Kreupel)

release: Er is genoeg voor iedereen

coast to coast

http://www.bots-muziek.nl/