Meer media-aandacht en meer bezoekers voor jarig Eurosonic Noorderslag

16-01-2011 @ 00:11

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 januari 2011 is de 25e editie van Eurosonic Noorderslag afgesloten, Europa’s belangrijkste conferentie en showcase festival trok dit jaar zowel meer nationale en internationale media-aandacht als meer publiek.

Meer nationale en internationale media-aandacht
Eurosonic werd dit jaar in vele Europese landen, waaronder Ierland, Frankrijk, België, Italië en Zweden, live op de radio uitgezonden. Televisie en radio-zenders uit heel Europa bezochten Groningen om verslag te doen van de EBBA Awards, Eurosonic en de conferentie. Op televisie (3 on Stage) deed de NTR op vrijdag verslag van de EBBA Awards-ceremonie (later dit jaar in andere Europese landen te zien) en Eurosonic. De NOS en NTR zonden afgelopen nacht Noorderslag op televisie en internet uit. Op de radio zond 3FM voor het eerst vier avonden live uit vanaf verschillende festivallocaties. NOS, NTR, VPRO’s 3voor12 en 3FM boden tijdens Eurosonic Noorderslag optredens online aan via internet, in Europa extra onder de aandacht gebracht door de EBU (European Broadcastig Union) radiozonders.

Toename bezoekersaantallen
De compleet uitverkochte festivals Noorderslag en Eurosonic trokken dit jaar 33.000 bezoekers, 15.000 meer dan in 2010. De toename in de bezoekersaantallen is met name te verklaren door het nieuwe, gratis toegankelijke buitenpodium Eurosonic Air. Dit jubileumcadeau aan de stad Groningen, waar donderdag en vrijdag populaire Nederlandse artiesten als Alain Clark, Caro Emerald en Kraak & Smaak optraden, trok 12.000 bezoekers. Daarnaast was de woensdag als extra (warming-up) dag bij het festival getrokken en had het festival meer capaciteit dan voorheen. Met 3.000 conferentiedeelnemers was ook de voltallige Europese muziekindustrie in Groningen aanwezig.

25-jarig jubileum
Eurosonic Noorderslag vierde zijn 25ste verjaardag op gepaste wijze, door de focus te leggen op de opwindende en veelzijdige Nederlandse muziekscène. Onder de noemer 'Dutch Impact' (een initatief van MCN en Buma Cultuur) werd tijdens het zakelijke deel van het evenement, de conferentie, uitgebreid ingegaan op de handelsrelaties en de muziekindustrie van Nederland, terwijl op festivals Eurosonic en Noorderslag een veelheid aan bijzondere en kwalitatief sterke Nederlandse acts presenteerden.

Onderscheiding en felicitaties
Eurosonic Noorderslag heeft de Erepenning van de stad Groningen ontvangen. Het festival kreeg de onderscheiding ter ere van het 25-jarig bestaan. Het gemeentebestuur van Groningen kent de Erepenning toe wegens 'uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving'. Tevens werden Peter Sikkema en Peter Smidt, degenen die Eurosonic Noorderslag groot brachten, geëerd door de internationale muziekindustrie. Vertegenwoordigers Yourope (the European Festival association) en EBU (European Broadcasting Union) spraken hun waardering uit voor hetgeen creatief directeur Smidt en festivalmanager Sikkema met Eurosonic Noorderslag de afgelopen 25 jaar voor de internationale muziekindustrie hebben betekend.

Officiële cijfers Eurosonic Noorderslag 2011
De officiële cijfers van Eurosonic Noorderslag 2011 zijn als volgt:

Festival bezoekers (uitverkocht) 33.000
Conferentie bezoekers (uitverkocht) 3.000
Nationaliteiten 43
Artiesten 292
Journalisten & Media 187
EBU radio stations 24
ETEP festivals 58
Internationale festivals 431
Aantal podia @ Eurosonic 36
Aantal podia @ Noorderslag 10

Data 2012
De volgende editie van Eurosonic Noorderslag vindt plaats van woensdag 11 januari tot en met zaterdag 14 januari 2012.

Meer informatie over Eurosonic Noorderslag is te vinden op www.eurosonic-noorderslag.nl