Nieuw vierde album van Mónica Triga: Espelho

20-02-2011 @ 16:22

Mónica Triga is een dochter van Portugese emigranten die het dictatoriale Portugal verlieten om zich in Nederland te vestigen. Met Fado als vertrekpunt ontwikkelt Mónica Triga in Nederland haar geheel eigen stijl, beïnvloed door muziekstromingen zoals Jazz, Kaapverdische Morna, Latin en Afro stijlen.
Op Espelho, haar vierde album, spelen haar vaste musici Randal Corsen (piano), Reno Steba (bas), Enrique Firpi (drums en cajon) en Hans van Gelderen (akoestische gitaar) en gastmusici Marc Alban Lotz (fluit), Robby Alberga (elektrische gitaar), Juan ‘Bulu’ Viloria (percussie) en Steve Mariat Teunis (gitaar en achtergrondzang). De muziek werd geschreven door Hans van Gelderen, Steve Mariat Teunis, Alain Oulman, Ferrer Trindade en Artur Ribeiro.  De teksten zijn van de hand van Mónica zelf, Fernando Pessoa, Armando Nanim, Pedro Homem de Mello en Maximiano de Sousa. Dit album laat Triga’s grote binding horen met het continent Afrika en weerspiegelt de veranderingen in haar persoonlijke leven. Mónica Triga kijkt terug op ervaringen uit haar verleden en werpt een optimistische blik in de toekomst. Moederland Portugal en Afrika komen dichter bij elkaar: een natuurlijk gevolg van haar familiegeschiedenis en haar zoektocht naar verhalen en grenzeloze muziek. Portugese muziek gaat verder dan de bekende Fado. Mónica Triga is daar het levende bewijs van. De diversiteit van de Portugese muzikale rijkdom is in alle facetten van haar muziek te horen. De ‘saudade’ (heimwee / melancholie) is nog erg voelbaar maar de ritmische en harmonische elementen van Afrikaanse muziek en Jazz krijgen volop ruimte.
In 2010 jaar keerde Mónica Triga terug naar haar wortels en vestigde zich in Portugal (streek Lissabon) waarvandaan zij regelmatig naar Nederland en België overvliegt voor haar concerten.
Mónica Triga raakt de luisteraars tot in het diepste van de ziel. Haar concerten worden door de luisteraars ervaren als een warm welkom. Men noemt de bijzondere en warme stem, de persoonlijke presentatie, de prachtige songs, de uitmuntende musici en het opmerkelijke spelplezier van de hele groep samen. Een combinatie van indringende gevoelige songs en optimistische composities met opzwepende ritmes zorgen voor een uitgebalanceerd programma. Samen met haar opmerkelijke musici creëert zij een unieke voorstelling: grensoverschrijdend, maar zonder de essentie van de Portugese "saudade" te verliezen.

20-03-11 Korzo Theater     Den Haag
23-03-11 CC Bolwerk     Vilvoorde / België
06-04-11 Ledeltheater     Oostburg
08-04-11 Bijlmerparktheater     Amsterdam Zuid-Oost    
15-04-11 Wereldstemmen - Domani kerk     Venlo

Mónica TrigaEspelho
label: Coast to Coast
release: 14-2-2011

http://www.monicatriga.nl/