18-11-2013 @ 22:33
Voor velen is ze de verpersoonlijking van Brazilië; Lilian Vieira. Toch woont ze al bijna 25 jaar in Nederland. Een mooie aanleiding voor haar eerste solo album. Het brengt ons terug bij de 70's, haar jeugd en de geboortegrond waar haar ouders haar de liefde voor muziek door haar bloed laten stromen. “Ik kwam thuis bij het maken van dit album, de cirkel is rond. Deze CD is het muzikale document van mijn leven daar en hier en toe en nu.”
Alle teksten en muziek zijn van haar hand. Ze creëerde een ritmisch samenspel met veel soul en groove, geïnspireerd door persoonlijke helden als Jorge Ben, Trio Mocotó en Tim Maia. Met haar grote muzikale bagage ontstond er een voor Braziliaanse oren ongewone mix van cavaquinho, Hammond orgel, akoestische gitaar en een zingende zaag. En wat krijg je dan? Een warm persoonlijk album dat swingt, ontroert en verrast, met Samba Soul en heel veel Lilian Vieira. Het persoonlijke karakter blijkt bijvoorbeeld uit het geluidsfragment van haar moeder (Nunca) en de zegen van haar vader (Bença Pai), waar het album mee begint en eindigt. Het album is geproduceerd door Wiboud Burkens, o.a. bekend als producer van Jungle by Night. “hij heeft het project omarmd met alle armen die hij bezit! Burkens heeft mijn songs compleet gemaakt”.
Lilian trad met de brazilectro formatie ZUCO 103 over de hele wereld op. Sinds hun muzikale pauze is ze een veelgevraagd gastsoliste, voor vele uiteenlopende projecten met o.a. het Metropole Orkest, Drive like Maria, Gideon van Gelder tot en met jeugdtheater. “In de rustperiode na de internationale tours met ZUCO103 werd ik in mijn dromen overvallen door teksten en melodieën, ik kon niet anders dan ze opnemen.” De dromen hebben samen met de inspirerende Samba Soul theatertour in 2008 de aanzet gegeven voor dit debuutalbum.
Tijdens een muzikale reis naar São Paulo in 2013 legden Burkens en Vieira samen met muzikanten uit haar band en João Parahyba - een van de grondleggers van de Samba Soul (Trio Mocotó) - de basis voor Longe (ver weg) en O Que eu mais queria (hetgeen ik het liefst wilde). Je ervaart bijna letterlijk de hitte in de kleine studio, de damp op de ramen en het zweet op je rug!
De negen nummers roeren in sommige gevallen typisch Braziliaanse onderwerpen aan, zoals Chomo Chorei (tranen met tuiten) waarin Lilian zingt over een liefde in de Braziliaanse stadsjungle, die abrupt eindigt met een verdwaalde kogel, afgevuurd in de vaak eindeloze oorlog tussen politie en criminelen. Of Tambor Dela, over de Afro-Braziliaanse ritmes tijdens de slavernij periode. Met de sound van Marvin Gaye, een jeugdheld van Lilian. Maar het kan ook luchtiger. In Falar de Amor Contigo (laten we het over liefde hebben) zingt ze over de keuze om het leven soms bewust licht te houden. En Fietzerria gaat over een project van architect Renato Jeuken. Hij ontwierp een fiets met een pizza oven… Hij vroeg mensen in heel Nederland hun verhaal te vertellen in ruil voor een stuk pizza. Daarnaast is er de opzwepende disco Samba van Entrar na minha (wanneer word je nou eindelijk verliefd op mij?) en samba soul in Meu bem nao faz assim (schatje doe niet zo) met cavaquinho partij van Marijn van der Linden. En niet te vergeten Ta Certo? (klopt het) met verrassende rock invloeden en het spannende geluid van Henrik Holm en zijn zingende zaag.
Lilian Vieira: zang/composities ~ Wiboud Burkens: toetsen ~ Marijn van der Linden: akoestische gitaar/cavanquinho ~ Tie Pereira: bas ~ Enrique Firpi: drums ~ Vincent Spitters: percussie ~ João Parahyba (Trio Mocotó): percussie ~ Flavio Silva: gitaar ~
Ilja Reijngoud: trombone- Julya Lo’ko: zang ~ Henrik Holm: zingende zaag ~ Ivan Greg: accordeon ~ The Special Request Horns: Jan van Duikeren: trompet ~ Louk Boudesteijn: trombone ~ Guido Nijs: altsax
Lilian Vieira brengt haar Samba Soul live met fantastische muzikanten en een programma waarin ze moeiteloos eigen composities vermengt met hoogtepunten uit de Samba Soul.
Lilian Vieira’s Samba Soul LIVE:
18 januari - CD presentatie Rasa, Utrecht
24 januari - Kroepoekfabriek, Vlaardingen
31 janurai - Duyker, Hoofddorp
08 februari - Paard, Den Haag
14 februari - Vorstin, Hilversum
15 februari - Helemaal Melkweg, Amsterdam
15 maart - Manifesto, Hoorn
22 maart - De Kelder, Amersfoort
28 maart - Jazz International in de Doelen, Rotterdam
03 april - Patronaat, Haarlem
04 april - P60, Amstelveen
18 april - Luxor Live, Arnhem
03 mei - Muziekgebouw, Eindhoven