Beach Boys album 'Smile' na 44 jaar toch uitgebracht

13-03-2011 @ 18:18

Het op de plank terechtgekomen album 'Smile' van the Beach Boys uit 1967 wordt dit jaar eindelijk na 44 jaar toch uitgebracht.
The Beach Boys is de surf-sound groep rond de broers Brian, Carl en Dennis Wilson, die samen met neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine in 1961 de groep oprichten. In 1964 komt Bruce Johnston bij de groep.
In de beginjaren werd de groep door vader Murry Wilson gemanaged.

Vanaf 1964 is Brian Wilson niet meer actief bij de groep tijdens live-optredens. Brian blijft de belangrijkste schrijver van de liedjes van the Beach Boys.
In 1966 brengt de groep als tegenhanger van het Beatles-album 'Rubber Soul' (1965) het album Pet Sounds uit. Jarenlang is dit album 'Pet Sounds' ondergewaardeerd gebleven, maar met de jaren wint het album aan waardering en wordt tegenwoordig gezien als één van de belangrijkste pop-klassiekers.
Eén van de grote hits van dat album is 'Good vibrations', maar ook 'Sloop John B.', 'Wouldn't it be nice' en 'God only knows' zijn grote (#1) hits.
Door het succes van 'Pet Sounds' vat Brian Wilson het plan op om een nog grote, belangrijker album te maken. Samen met o.a. Van Dyke Parks en de sessiemuzikanten wordt een vrij gecompliceerd album opgenomen met de titel "Smile". Intussen hebben The Beatles hun 'Sgt Pepper' album uitgebracht, dat weer is geïnspireerd door 'Pet Sounds'.
De negatieve reacties van de overige Beach Boys-leden op de muziekresultaten van 'Smile' en dan vooral de complexe teksten van Van Dyke Parks, vallen niet goed bij de bandleden. Het album wordt niet afgemaakt en beland op de plank. Als vervanger van het album 'Smile' verschijnt 'Smiley Smile' met daarop wel enkele nummers van 'Smile'. Brian Wilson trekt zich steeds meer terug en raakt minder betrokken bij volgende albums. De overige bandleden ontwikkelen zich meer en meer als goede liedjeschrijvers. Wel werkt Brian Wilson nog in zijn eigen studio om 'Smile' zoveel mogelijk af te maken.
Uiteindelijk maakt Brian het album 'Smile' pas rond eind jaren '90 echt af, na de vele depressies en andere dieptepunten in zijn leven.

The Beach Boys hebben in de VS 56 hits gehad in de Billboard Hot 100, de meesten in de jaren '60, en 4 #1 hits.

Brian Wilson bracht in 2004 een nieuw opgenomen solo album uit onder de naam 'Smile' en heeft dat album tijdens een Europese tour ook live gespeeld.
Het oorspronkelijke album 'Smile' wordt in 2011 uitgebracht onder de titel 'The Smile Sessions' en verschijnt in 3 versies: als 2CD, als download en
een limited-edition box-set. Een exacte release-datum is nog niet bekend.

Omdat in 2011 The Beach Boys 50 jaar bestaan, gaan er geruchten dat de nog in leven zijnde Beach Boys een reunie-optreden zullen doen samen met Brian Wilson, maar daar is nog geen enkel signaal van bevestigd.
Van de oorspronkelijke Beach Boys zijn Mike Love, Bruce Johnston, Al Jardine, Brian Wilson nog in leven. Dennis Wilson overleed in 1983, Carl Wilson overleed in 1998.
Met name Al Jardine is een groot animator van tenminste één reunie-optreden in 2011.
Brian Wilson heeft voor september 2011 een solo tour gepland staan.

http://www.thebeachboys.com/
Wouldn't it be nice