Nationale Uitslaapdag door Kink FM uitgeroepen op 28 maart

25-03-2011 @ 15:27

Dit weekend, van zaterdag 26 en zondag 27 maart, gaat de klok weer een uur vooruit en gaat de zomertijd weer in. Heerlijk dat het langer licht is, maar voor een deel van de Nederlandse bevolking zit dat uurtje minder slapen behoorlijk dwars.
Daarom roept radiostation Kink FM maandag 28 maart uit tot 'Nationale Uitslaapdag'.
Ochtend dj's Ingrid Perez en Diederik van Zessen van KINK FM slapen die ochtend ook lekker uit en presenteren hun programma vanuit hun eigen bed thuis.
De oproep van Kink is om je aan te sluiten en maandag 28 maart ook uit te slapen. Vraag vrij aan je baas (of school), zet de radio aan en draai je nog een keer lekker om. Je verdient het! Dat uurtje extra slaap. Of nou ja slaap... wel luisteren natuurlijk.

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Ludwig-Maximilians-Universität in München blijkt dat de invloed van de zomertijd op slaapritme groter is dan gedacht (check info). Uit dit onderzoek komt naar voren dat met name avondmensen, na het ingaan van de zomertijd, kampen met een verstoord slaapritme. Zodra de klok weer een uur terug gaat, verdwijnen de problemen, aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers wordt de biologische klok van mensen vooral aangestuurd door licht. In de winter loopt onze klok ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer gebeurt dit echter niet en wordt het interne ritme van mensen niet aangepast. "Daardoor slapen we minder en neemt de kwaliteit van onze slaap in de zomermaanden wellicht af", aldus de wetenschappers.

De onderzoekers vermoeden bovendien dat de introductie van de zomertijd een van de oorzaken is van het feit dat het voortplantingsgedrag van mensen de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat hij niet meer goed in staat is te bepalen in welk seizoen we zitten.

Omdat uit het onderzoek blijkt dat het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd opnieuw te bekijken en eventueel zelfs af te schaffen.

http://www.kinkfm.com/uitslaapdag/