The Circle Ends maakt EP met fans en grote namen

21-04-2011 @ 11:12

Fans schieten opnamen van Nederlands-Zwitserse metalband voor

De Nederlands-Zwitserse band The Circle Ends heeft op 15 april 2011 heeft hun selftitled debuut-EP uitgebracht. Een bijzonder album, want voor de opnamen reisde de metalformatie vorig jaar naar Nashville. Daar werkte het samen met topproducer Jeff Pitzer en bassist James Jenkins. Fans droegen met een online vooruitbetaling bij aan de productie.

De afgelopen jaren toerde The Circle Ends door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Zwitserland. In die landen bouwde het een forse schare fans op. Nadat de band hen vorig jaar op zijn website vroeg om financieel bij te dragen aan de opnamen van het debuutalbum, doneerden ze gezamenlijk het grootste gedeelte van de opnamekosten.

In de zomer van 2010 reisden bandleden TimQ en Steff naar Nashville. Daar namen ze producer Jeff Pitzer in de hand. Hij is bekend van zijn werk voor grootheden als Oleta Adams en Faith Evans. De Amerikaan James Jenkins speelde de baspartijen in. Zijn succesvolle nu-metalformatie East West won in 2002 een Dove Award en was hoofdact van het Nederlandse Flevo Festival. Het ‘masteren’ van het album gebeurde in Los Angeles, een Duitse ontwerpster verzorgde het artwork. “Een international album ”, typeert zanger Steff.

 “We laten in onze nummers alles weg dat geen absolute hoofdzaak is”, vertelt TimQ. Het opgenomen werk van de band is compact en krachtig – een wisselwerking tussen grommende gitaren en melodieuze zang. Het label ‘metal’ mag het album niet dragen, vindt TimQ. “Daar is het niet agressief genoeg voor. En voor rock is het weer te stevig. Denk aan Korn, met wat U2 en Johnny Cash. Alleen de essentie blijft over. En die essentie, die hebben we zo krachtig mogelijk gemaakt.

TimQ en Steff richtten de groep in 2002 op onder de naam NeverTheLess. Vier jaar geleden veranderde hij de naam in The Circle Ends. In dat jaar stootte de band ook door tot de finale van een regionale bandwedstrijd.

Dit jaar toert de band door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland, Letland, Hongarije en Slowakije. Het selftitled debuut is verkrijgbaar op www.thecircleends.com .