NL: Album Bende van 4: popmuziek voor kinderen

13-11-2011 @ 15:57

Langzamerhand zijn de blaadjes van de bomen gedwarreld, worden de mandarijntjes lekkerder, liggen de pepernoten in ‘t schap en staan de feestdagen steeds dichter voor de deur. We wijzen jullie daarom heel graag op de mooie popliedjes van de Bende van 4, speciaal geschreven voor kinderen (tussen de 6-12) en dus een ideale cadeautip!

Eind 2007 waren Inigo, Mattie en Michiel, die al jaren samen schoolconcerten gaven als de groep MIM, op zoek naar nieuwe teksten. Iemand raadde hen aan eens te informeren bij Hans, kinderboekenschrijver en (toen nog) Stadsdichter van Zaanstad. Zo ontmoetten de vier elkaar voor het eerst bij Hans thuis, aan de keukentafel. Het werd al snel erg gezellig. Zo gezellig zelfs dat Hans zich liet ontvallen dat hij vroeger ook in bandjes had gespeeld, als basgitarist. Dat kwam goed uit! Want Inigo is drummer, Mattie speelt piano en accordeon en Michiel is gitarist en speelt blaasinstrumenten – en een basgitarist hebben ze nog niet. Hans sluit zich aan en de Bende van 4 is geboren.

Inigo, Mattie en Michiel gingen naar huis met een buik vol koffie en koek en ieder een exemplaar van ‘Ik kan alle woorden lijmen’, een dikke bundel versjes van Hans (Uitgeverij Leopold, 2003). Ze zochten de mooiste uit en maakten er liedjes van.

Begin 2008 werd er druk gerepeteerd en uiteindelijk trad de Bende voor het eerst op in Zaandam. In de zomer van dat jaar werd, bij Inigo in de tuin, rond de liedjes een theaterprogramma bedacht onder de naam Kat in ’t bakkie. Dat programma ging op 4 oktober 2008 in première in theater De Voorveghter in Hardenberg en ze tourden vervolgens enkele seizoenen door Nederland.

De meeste liedjes op Kat in ’t bakkie spreken voor zichzelf. Alleen over De hoestende heks moet misschien iets uitgelegd worden. Het is een waar verhaal! In het dorp waar Hans vroeger woonde was echt een mevrouw Nederveen die een snoepwinkeltje had. Ze is al heel lang dood, maar iedereen die kind is geweest in dat dorpje kent haar nog. En een ‘dup’, dat was een dubbeltje: tien oude centen in de tijd van de gulden. Ongeveer vijf eurocent, tegenwoordig. Meer hoef je niet te weten. Zet die cd op en luisteren maar!

Wil je de Bende van 4 live zien?
15-11-2011 Zaandam // Zaantheater
16-01-2012 Almelo // Bibliotheek Almelo

http://www.bendevan4.nl/

Bende van 4 - Kat in t bakkie
label: coast tot coast
release: 24-10-2011