Johnny Dowd heeft geen spijt

19-01-2012 @ 16:11

De werktitel van Johnny Dowd’s nieuwe album was ‘Regrets, I Have A Few’, maar tegen de tijd dat de opnames klaar waren, besefte Johnny dat hij helemaal nergens spijt van heeft, en doopte hij de albumtitel om tot ‘No Regrets’. Johnny bezingt op het album in 13 tracks maar liefst vijftien dames. “Het album gaat over de meisjes en vrouwen die ik gekend heb, over wie ik gefantaseerd heb, of op tv zag en van wie ik nog steeds hou.

Johnny Dowd werd geboren in 1948 en groeide op terwijl zijn ouders naar de big bands van weleer luisterden en zijn oudere zussen hem kennis lieten maken met Buddy Holly, Jackie Wilson, Ray Charles en James Brown. Johnny: “Ik gebruik de muziek waar ik mee op ben gegroeid als basis en mix die met mijn eigen ervaringen door de jaren heen. Otis Redding as imagined by Sartre.

Johnny produceerde ‘No Regrets’ samen met zakenpartner David Hinkle in hun eigen studio The Shop in Ithaca, New York. Vaste drummer Willie B. was niet altijd beschikbaar tijdens de opnames en Johnny besloot om vintage drum machines uit de jaren 60 in te zetten, iets wat verfrissend uitpakte. De female touch op het album wordt verzorgd door een vijftal zangeressen. Het opnemen van hun vocalen zorgde voor de nodige hilariteit in de studio. Johnny denkt met trots en een goed gevoel terug aan het opnameproces. “Of all my records, this one is by far the leanest. But probably not the meanest. I don’t think anyone was murdered in these songs.

Johnny’s stijl laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen, een veel gehoord label als ‘alternative country’ doet de muziek te kort. DJ Jaap Boots over Johnny Dowd: “Vergeet alles wat je op je muziekschooltje hebt geleerd maar; Johnny Dowd flikkert alles op een grote hoop, snijdt het in stukken en kookt er gloeiend hete soep van. Waarin soul, bossanova, rock, pop en blues allemaal een plek krijgen. Hij zou den ouden Lou Reed (waar zijn zang en liedjes af en toe iets van weg hebben) de stuipen op het lijf jagen.”

No Regrets’ komt uit op 2 april 2012 via Mother Jinx Records/ Cadiz. In 2011 was Johnny nog live in Nederland te zien samen met het Beukorkest, voorjaar 2012 zal hij terugkomen voor een solo tour.

Tracklist No Regrets

1. Betty 2. Emily/Meryl 3. Billie 4. Sherry 5. Miranda 6. Susan 7. Rita 8. Juanita/Rita 9. Nancy 10. Ella 11. Abigail 12. Linda 13. Candy

www.johnnydowd.com