The Undertones in mei naar Nederland

22-02-2013 @ 17:14

Op 30 mei 2013 komt de Ierse band The Undertones voor een concert naar P60 in Amstelveen. Het is de enige show die de band in Nederland zal doen in het kader van hun Europese tournee, die uit slechts 9 optredens zal bestaan (voorlopig). The Undertones is een van de grootste bands die Ierland heeft voortgebracht en scoorde met Teenage Kicks een popklassieker. Het nummer is inmiddels meer dan 50 keer gecovered, met uitvoeringen van onder meer Dave Grohl, Green Day en Snow Patrol. The Undertones wordt door veel hedendaagse rockbands gezien als voorbeeld en inspiratie.

The Undertones, begonnen als coverband, begon in 1977 met eigen materiaal. In 1978 kwam de debuutsingle Teenage Kicks uit. Dit nummer werd een wereldhit, niet in de laatste plaats dankzij de hulp van de Engelse radio-diskjockey John Peel, die het nummer in zijn radioshow waardeerde met 28 sterren op een schaal van één tot vijf. De openingszin van Teenage Kicks wilde Peel zelfs op zijn grafsteen hebben.
De originele band heeft vier albums opgenomen: The Undertones (1979), Hypnotised (1980), Positive Touch (1981) en The Sin Of Pride (1983). Tegenvallende verkoopresultaten leidden tot spanningen binnen de band, waarop de leden uiteindelijk in 1983 uit elkaar gingen. Zanger Feargal Sharkey startte een succesvolle solocarriere. Hij scoorde wereldwijd met ondermeer met de klassiekers A Good Heart en You Little Thief.

In 1999 kwam de band opnieuw bij elkaar, waarbij zanger Feargal Sharkey werd vervangen door Paul McLoone. In 2003 werd het album Get What You Need uitgebracht en in 2004 verscheen de documentaire The Undertones: Teenage Kicks. In het najaar van 2007 verscheen het album Dig Yourself Deep.

Het laatste album van The Undertones is True Confessions, een verzameling van singles en rariteiten.
Boyband One Direction zet The Undertones in 2013 weer volop op de kaart. Met One Way Or Another / Teenage Kicks scoren ze op dit moment een grote hit.

http://www.theundertones.com/