Nederlands onbekendste Popster Meindert Talma komt met roman én album

12-09-2013 @ 22:57

Nederlands onbekendste popster Meindert Talma komt met roman én album: Kelderkoorts
Meindert Talma draagt roman en album voor op YouTube

Op 4 oktober verschijnt Kelderkoorts, het eerste deel van Meindert Talma's roman/albumcyclus Nederlands Onbekendste Popster, een gezamenlijke uitgave van Excelsior Recordings en uitgeverij Passage. Kelderkoorts is een tragikomische roman, én een album, over de zegeningen van de viersporenrecorder en Super 8-film. Over de mooie Marije en haar borstenbarometer. Over een nieuw genre in de Friese literatuur: het verslag van het non-event. Over een storm die raast over Groningen.

In 2011 verscheen er in Vrij Nederland een artikel van Sander Pleij met de titel 'Meindert Talma (geb. Surhuisterveen) behoort tot het beste dat de Nederlandse kunst heeft voortgebracht: hij is muzikant, dichter, kunstenaar en autonoom genie. In 1998 brak hij definitief door met de cd Ferhûddûker, samen met begeleidingsband The Negroes.'
Pleij eindigde z'n stuk met de constatering: 'Misschien is Meindert Talma ook de minst begrepen popster van Nederland. Maar Meindert houdt moed. Meindert gaat door.'

Meindert kreeg een ingeving. Een roman/albumcyclus over het feit waarom hij, tegen wil en dank, Nederlands Onbekendste Popster is geworden. In dit eerste deel sluit de dan 27-jarige, verlegen slungel Meindert Talma zich aan bij de Hobbyrockers, een merkwaardig cultureel collecief uit de stad Groningen. Hij wordt columnist bij hun radiopiraat: de Nightrider. Met de voorzitter en secretaris van de Stichting Hobbyrock begint Meindert The Negroes waarmee hij als zanger en organist een tweedeling teweegbrengt in de Groningse muziekwereld.

Kelderkoorts (cd in boek, 241 pag.) is het eerste deel van Meinderts roman/albumcyclus Nederlands Onbekendste Popster, een gezamenlijke uitgave van Excelsior Recordings en Uitgeverij Passage. Tien muzikanten speelden mee op Kelderkoorts dat werd opgenomen door Frans Hagenaars in SSE Noord in Amstedam met medewerking van o.a. Anne Soldaat, Reyer Zwart, Jeroen Kleijn en Brenda Bosma.

Kelderkoorts als kijk- en luisterboek
Nieuw in de boeken- en muziekwereld: Meindert heeft zijn volledige roman/album voorgedragen en gezongen voor de camera van Herman Zeilstra (www.zeilsteen.com). Kelderkoorts bestaat uit 4 delen en 64 hoofdstukken. Elke dag zet Meindert een hoofdstuk op YouTube. Kijk en beluister hier de eerste hoofdstukken:.

3 videoclips van Kelderkoorts:
Crucifix• Klaus Kinski • Surhuisterveen

Speellijst Kelderkoorts (Live brengt Meindert 'Kelderkoorts' met een afwisseling van voordracht en liedjes plus beeldmateriaal)

03 oktober: DEN HAAG Border Kitchen
06 oktober: DEN HAAG - Dichter aan huis
09 oktober: GRONINGEN - Vera De officiële presentatie met als gastartiesten Nyk de Vries, De Cesanova, De Colasmurfen, De Jonge Boschfazant en The Fearless Cartooneer.
10 oktober DEVENTER - Burgerweeshuis
17 oktober: AMSTERDAM - De Nieuwe Anita
25 oktober: ARNHEM - Luxor
20 november: UTRECHT - Kargadoor (i.s.m. Poppodium EKKO)
23 november: 's middags: LEEUWARDEN - Explore The North
23 november: 's avonds: NIJMEGEN - Wintertuin
24 november: NIJMEGEN - Wintertuin
08 december: APELDOORN - Gigant
13 december: MIDDELBURG - De Spot
22 december: BREDA - Mezz-café

Overige optredens: www.meinderttalma.nl