Meindert Talma's Tamango in première op IFFR-festival in Groningen

26-01-2009 @ 20:34

In 2006 kon de buitenwereld voor het eerst kennismaken met Tamango. Tijdens het Noorderzon festival in Groningen stond Wall House #2 een week lang in het teken van deze nieuwe muziekvoorstelling van Meindert Talma. In samenwerking met de Duitse multimediakunstenaar Jan Klug werd het Wall House #2 gevuld met beeld en geluid. Het Dagblad van het Noorden sprak over een betoverende voorstelling: "...Berlin van Lou Reed schiet door het hoofd."

Nadat Talma de muziek van Tamango met vele muzikanten heeft opgenomen, wordt vanwege het filmische verhaal besloten ook een speelfilm van Tamango te maken. De Groningse filmmaker René Duursma schrijft een filmscenario op basis van de songteksten en aanwijzigingen van Meindert Talma en de Super-8-beelden van Michael Hall.
Meindert Talma heeft zich laten inspireren door de Groningse kunstenaar en filmer Michael Hall bij wiens Super-8-films hij in het verleden al een paar keer een live-soundtrack heeft gespeeld. Michael Hall maakte in de jaren '90 deel uit van het Groningse filmcollectief Cinema Mallorca die een paar jaar op Noorderzon en de Parade in Amsterdam stonden met de films van Hall. De vele reisreportages en speelfilms uit de jaren negentig van Michael Hall spelen zich af in de stad Groningen, op het Groninger platteland en overal in het buitenland.
Michael Hall, die zelf vaak te zien is in zijn eigen films, en zijn ex-geliefde Anoeska zijn onbedoeld The Tourist en Jackie Hall, de twee hoofdpersonages van Tamango.

Behalve de oude Super-8-beelden bestaat de film ook uit veel nieuwe filmbeelden. In het najaar van 2008 is onder regie van Duursma gefilmd in en om het Wall House #2. Susanne Clermonts, in de internationale popwereld beter bekend als Krause, speelt in Tamango haar eerste filmrol.

De toeschouwers en luisteraars worden door de innige combinatie van het orkest van zeven muzikanten, de vertellende zanger en zangeres en de geprojecteerde speelfilm met documentaire-elementen volledig één met de gedachten en herinneringen van The Tourist. Men zal ondergedompeld worden in een trip van 60 minuten. Na de laatste beelden en tonen zal niemand de zaal onbewogen kunnen verlaten.

Tamango is de eerste lange Nederlandse muziekfilm in zijn soort met een zeer hechte eenheid van beeld en geluid. Jurgen Veenstra en Klaske Oenema (zang), Floris te Boekhorst en Jochem Kooi (cello), Laura ter Beek (viool), Nyk de Vries (gitaar), Janke Brands (bas), Jan Pier Brands (drums, orgel) en Meindert Talma (piano), zullen synchroon met de geprojecteerde beelden spelen.

Op donderdag 29 januari zal voor het eerst de volledige Tamangofilm te zien zijn op het IFFR-festival te Groningen. Om 21.00 uur in zaal 1 van Images samen met Meindert Talma's negenmansorkest.

In april 2009 verschijnt Tamango als cd/dvd bij Excelsior Recordings. Tamango wordt productioneel ondersteunt door het Productiehuis Popcultuur Groningen en wordt mede gefinancierd door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten.

Muziek en songteksten: Meindert Talma
Scenario: René Duursma en Meindert Talma
Regie: René Duursma
Camera: Jeroen Zwart en Harold Mulder
Montage: Wes en René Duursma
Engels gesproken en gezongen.
Met o.a.: Michael Hall, Anoeska Kooi, Susanne Clermonts (Krause).
DO 21.00 IMAGES 1, Groningen

Videoclip van het titelnummer van Tamango: klik hier

Vier Tamangosongs zijn te beluisteren op http://www.meinderttalma.com