Iron Maiden, Alter Bridge op Fortarock 2014

16-12-2013 @ 21:48

Iron Maiden is met de uiterst succesvolle Maiden England tour afsluiter op het FortaRock festival. Daarnaast zijn ook Alter Bridge en Ghost bevestigd, net als Carcass, Trivium, Sabaton en Behemoth die reeds eerder waren aangekondigd. De zesde editie van FortaRock vindt komende zomer plaats op zaterdag 31 mei 2014, in het Goffertpark te Nijmegen.

Iron Maiden is een van de belangrijkste en invloedrijkste heavy metalbands aller tijden. De Britse band heeft wereldwijd bijna 85 miljoen albums verkocht, meer dan 2000 concerten gegeven in 59 landen verspreid over de hele aardbol en vijftien studioalbums uitgebracht. De Maiden England tour is gebaseerd op de hits en favorieten van de fans uit de jaren '80, waarvan enkele nummers tijdens dit optreden voor de allerlaatste keer live te horen zullen zijn. Bandmanager Rod Smallwood legt uit: “Zoals alle fans inmiddels weten markeert de Maiden England tour het derde hoofdstuk in de History of Iron Maiden, gebaseerd op de jaren tachtig albums en DVD's. Dit is de laatste keer dat de setlist gebaseerd zal zijn op louter de jaren '80 periode. Sommige nummers zullen dus echt voor het laatst live gespeeld gaan worden. Om deze reden wordt de setlist voor de laatste shows enigszins aangepast om het een wat representatiever beeld te geven van de gehele 80's periode bestaande uit de drie DVD's - Early Days, Live After Death and natuurlijk Maiden England. Met één opvallende uitzondering uit de jaren negentig, elke fan weet welk nummer hiermee bedoeld wordt!

Wanneer de Maiden England tour afgelopen is, heeft de band 102 shows gespeeld in 32 landen met meer dan twee miljoen bezoekers sinds de start in Amerika in juni 2012. Iron Maiden werd in 1975 opgericht en brak in 1982 door bij het grote publiek met het album 'The Number of the Beast'. De band heeft tal van klassieke nummers op haar naam staan waaronder Run to the Hills, Hallowed Be Thy Name, Wasted Years, Can I Play with Madness, 2 Minutes to Midnight, The Trooper en meer. Iron Maiden staat bekend om de grootse en energieke live shows en dat zal op FortaRock niet anders zijn. 

Alter Bridge is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het zwaardere muzikale landschap en kan zich met gemak scharen onder de grote moderne heavy rockbands van dit moment. Met het nieuwe album 'Fortress' hebben de Amerikanen wederom goud in handen. De band die voortkomt uit Creed heeft het moderne heavy geluid dat al te horen was op de voorgaande albums verder geperfectioneerd. De vierkoppige band rond zanger Myles Kennedy en gitarist Mark Tremonti knalt als nooit tevoren. Alter Bridge laat zich inspireren door classic rockbands uit de jaren zeventig en de grunge uit de jaren '90. Het resultaat is fris, hard en helemaal van deze tijd. Het legt de band geen windeieren, want de populariteit is nog steeds groeiende. De diverse sterke optredens die de band afgelopen jaren heeft gegeven zijn daarvan het keiharde bewijs. Het laatste optreden in de Heineken Music Hall staat nog vers in het geheugen gegrift. Een optreden om naar uit te kijken dus!

De Zweedse heavy rockband Ghost debuteerde in 2010 met het satanvriendelijke album 'Opus Eponymous' waarbij de invloeden duidelijk terug te voeren zijn naar de jaren zeventig en tachtig hardrock, psychedelica en folk. De nummers zijn niet overdreven heavy, maar wel uitermate catchy. Het zestal opereert anoniem: op het podium dragen de vijf bandleden gewaden met kappen en gaat het gezicht van frontman Papa Emeritus II verborgen achter een doodshoofd. Behalve de verkleedkist zit echter ook de muziek van Ghost verduiveld goed in elkaar zoals ook het meest recente album 'Infestissumam' bewijst.

FORTAROCK 2014
Met Iron Maiden, Alter Bridge, Carcass, Trivium, Sabaton, Behemoth, Ghost e.a.

Zaterdag 31 mei 2014
Goffertpark, Nijmegen
Entree Early Bird: € 68,34 (excl. € 5 servicekosten)
Entree: € 75 (excl. € 5 servicekosten)
Aanvang programma: 12.00 uur
Festivalpoorten open: 11.00 uur

Ga voor meer informatie naar www.fortarock.nl