Luka Bloom met Autumn Tour naar Nederland

03-04-2015 @ 10:22

Al sinds jaar en dag heeft singer-songwriter Luka Bloom een bijzondere band met ons land en om dit nogmaals te benadrukken komt de moderne troubadour met Ierse roots dit najaar voor maar liefst zes shows naar Nederland.  

Meer singer-songwriter dan Luka Bloom is moeilijk te vinden; een Ierse bard die over het leven zingt op een eigentijdse manier, verhalen die soms gaan over diepmenselijke vraagstukken of maatschappelijke problemen, maar evenzeer over de betoverende natuur. Het komt allemaal even helder uit de pen van Bloom.

Sinds het verschijnen van het drieluik ‘Riverside’ (1990), ‘The Acoustic Motorbike’ (1992) en ‘Turf’ (1994) heeft Luka Bloom een vaste schare fans in Nederland opgebouwd. Zijn albums zijn stuk voor stuk te herkennen aan de volle akoestische klank van zijn aparte tokkeltechniek op de slaggitaar, meeslepende melodieën en uiteraard zijn kenmerkende stemgeluid. 2014 is een bijzonder productief jaar geweest voor Luka Bloom: naast het album ‘Head & Heart’, heeft hij ook het boek ‘Homeplace’ uitgebracht. Dit boek bevat een prachtige bloemlezing van aantekeningen, songteksten en foto’s die de Ier door de jaren heen heeft gemaakt.

Luka Blooms 20e album ‘Head & Heart’ is het beste te omschrijven als een sobere, sfeervolle mengeling van folk en semi-akoestische jazz, wat hij samen met het Ierse combo The Phil Ware Trio in een recordtijd van twee dagen heeft opgenomen. Het album bevat naast eigen nummers ook een aantal covers (o.a van Bob Dylan, John Martyn en Don McLean) die diepe indruk hebben achtergelaten op zowel de fans als de pers. Zo krijgt het album op Amazon.com maar liefst 4,5 van de 5 sterren, noemt Het Parool het “een gewaagd coveralbum” en is ‘Head & Heart’ regelmatig terug te vinden geweest in de welbekende eindejaarslijstjes.

Gezien de speciale band die Luka Bloom met Nederland heeft, neemt ook deze tour een bijzondere speciale plek in zijn ‘Head & Heart’ in: “February the 1st 1990, i was living in New York most of the time. That day we released Riverside, and life became a little bit busy.....
Within weeks I flew from New Amsterdam, to Old Amsterdam, to begin what is now a 25 year relationship with Holland. I remember singing in the Record Store Plato, in Utrecht. the place was full of people. Even then, they were mostly younger than me. It was such great fun. Then there were the shows in Paradiso, Tivoli, Night town, 013. Oosterpoort. Then Pinkpop; later Carre.......They were great days, and these, for me are even better. Writing new songs in the west of Ireland and dreaming of singing them in Holland. Even thinking about this tour is a thrill. I can't wait, but I will. And then we'll sing.....

http://www.lukabloom.com/

https://www.facebook.com/lukabloom