22-08-2016 @ 11:48
Het titelloze nieuwe album van Dennis Kolen werd voor het grootste deel thuis opgenomen. Geïnspireerd door de twee solo-albums van Paul McCartney uit 1970 en 1980, waarop de ex-Beatle een vergelijkbare aanpak hanteert, vond Dennis de vrijheid om zijn muzikale gedachten de vrije loop te laten. Het resulterende album is intiem en persoonlijk en zal je verbazen en ontroeren.
In 1969 liet Paul McCartney een taperecorder in zijn huis in Schotland installeren. Met slechts wat instrumenten en een paar microfoons maakte hij zijn eerste soloalbum. Op dezelfde manier kwam het nieuwe titelloze album van Dennis Kolen tot stand.
Na jaren als frontman van de Rotterdamse band Wyatt te hebben getoerd met artiesten als Anouk, Kane en The Golden Earring, brengt Dennis in 2005 zijn eerste soloalbum 'The Jinx' uit. Het album krijgt lovende kritieken en al snel volgen 'Hard Road/ Muddy Track' (2008), 'Revolution of the Romantics' (2010), The Years of DK (2012), en Foreign Affairs (2013). Deze albums worden allemaal met vijf sterren bekroond door het toonaangevende muziekblad 'Revolvers Lust for Life'. Op het laatst genoemde album is Dennis te horen met Jazztrompettist Eric Vloeimans. De twee artiesten, die uit verschillende muzikale werelden lijken te komen, vermengen moeiteloos jazz en pop tot een unieke hybride mix. Het grote publiek leert Dennis kennen door optredens in DWDD en de RTL4 show 'Wat kiest Nederland', waarvan 'Take me Down' de openingstune is.
De zoektocht naar verschillende invalshoeken staat centraal in het inmiddels omvangrijke oeuvre van Dennis Kolen. Op het nieuwe album is duidelijk de 12-snarige Rickenbacker te horen, een gitaar die zo'n stempel wist te drukken op het werk van The Beatles, The Birds en Tom Petty. De eenvoud van albums als 'RAM' (Paul McCartney) en 'After The Goldrush' (Neil Young) is een andere bron van inspiratie op het album. Wat duidelijk naar voren komt is het gevoel van een artiest, die in de intimiteit van zijn eigen studio een mooi album wil maken. De songs zijn eerlijk en gaan over universele dingen. Zo handelt 'The End of the Carnival' over het schuldgevoel van een parttime vader. 'Mama I'm going down' beschrijft een angst voor de toekomst en het onbekende en 'My North Star' gaat over de zoektocht naar zingeving in het leven. Er is natuurlijk ook een positieve boodschap in de vorm van de eerste single 'Giant Steps', waarin Dennis zingt 'You think your life is going nowhere, but you're blessed'.
Na het verschijnen van zijn nieuwe album gaat Dennis de theaters in om een tribute te brengen aan twee andere voorbeelden: Simon & Garfunkel. Samen met zijn goede vriend en collega-muzikant Jop Wijlacker speelt hij klassiekers als 'The Boxer' en 'Homeward Bound'. Dat deze nummers voor Dennis een bijzondere betekenis hebben en zijn eigen schrijfproces hebben vormgegeven, is duidelijk te horen in nieuwe songs als 'How do you feel about it' en 'I promise you'. Het idee voor een Simon & Garfunkel tribute komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen en neemt serieuze vormen aan na een backstage jamsessie. Wat volgt, is een serie huiskamerconcerten en optredens in kleine zalen. Niet alleen de prachtige songs worden vertolkt, de show wordt omlijst met anekdotes over Paul en Art en het New York van de jaren '60. Vanaf oktober is de voorstelling door heel Nederland te zien!
distributie: Coast to Coast /
Release: 5 september 2016
https://soundcloud.com/denniskolen
www.denniskolen.nl
www.facebook.com/denniskolenmusic