Line-up Rockit compleet met onder andere Portico Quartet

23-09-2017 @ 20:51

Grensoverschrijdend festival Rockit maakt met vier nieuwe namen de definitieve line-up compleet. Aan de indrukwekkende line-up met onder andere jazz-legende Herbie Hancock, BadBadNotGood, Avishai Cohen en Thundercat zijn de Britse top-act Portico Quartet, Gard Nilssen’s Acoustic Unity, het Nederlandse powertrio 3Times7 en New Yorks intrigerende ensemble Bang on a Can All-Stars toegevoegd. Laatstgenoemde is een co-productie met festival soundsofmusic. De eerste editie van Rockit vindt plaats op zaterdag 11 november in De Oosterpoort in Groningen.

De achttien podiumplekken zijn met de laatste vier acts ingevuld en daarmee presenteert Rockit een mix van progressieve jazz met crossovers naar experimentele pop, rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. Ook de laatste vier namen maken onderdeel uit van de toonaangevende hedendaagse internationale jazz en eigentijdse muziek scene.

Portico Quartet
Dit veelbesproken Britse viertal beweegt zich tussen hypnotiserend minimalisme, experimentele elektronische jazz, met beats en samples en creëert een eigen sound dankzij de herkenbare hang (een percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische stalen schalen, red.). De afgelopen jaren is het viertal op zoektocht geweest naar hun sound en vorm. Dat uitte zich in diverse wisselingen qua bezetting en zelfs een naamsverandering tot Portico. Gelukkig heeft het viertal elkaar weer volledig hervonden. Eind augustus is het nieuw album The Age of Automati on verschenen, waarmee ze terugkeren naar de basis.

Gard Nilssen’s Acoustic Unity
Hij wordt gezien als een van de meest prominente en getalenteerde Noorse improvisators van dit moment. Samen met zijn Acoustic Unity (saxofonist André Roligheten en bassist Petter Eldh) is drummer Gard Nilssen een veelgevraagd musicus, ook bij andere projecten en is daarmee erg zichtbaar in de Scandinavische jazz scene. Hierbij vervagen grenzen tussen jazz, rock en elektronisch experiment. Het trio staat bekend vanwege hun bijna ‘telepathische’ samenspel, hun persoonlijke en onderscheidende expressies en hoge energie. Het debuutalbum, Firehouse (2015), kreeg lovende internationale kritieken en een Noorse Grammy-nominatie voor het beste Jazz album.

Bang on a Can All-Stars
Rockit presenteert samen met festivalpartner soundsofmusic, dat in dezelfde week plaatsvindt, een concert van een van de meest intrigerende ens embles uit New York: Bang on a Can All-Stars. Deze groep topmusici maakt al sinds 1992 baanbrekende muziek, waarbij werelden van jazz, rock, wereldmuziek, minimal music en modern gecomponeerd samenkomen. Daarnaast hebben ze bij pers en publiek een enorm geliefde live-reputatie. Bijzonder is dat twee van de drie grondleggers en componisten, Michael Gorden en Julia Wolfe, ook aanwezig zijn. Zie ook: soundsofmusic.nl.

Nieuw gezicht 3Times7
Het jonge trio 3Times7 maakt in een korte tijd flink wat meters. Het internationale drietal, bestaande uit Jorrit Westerhof (gitaar), Aleksander Škoric (drums) en Marko Curcic (bas), was in 2016 onderdeel van The Pack Project, wat jong talent stimuleert vanuit festival Jazz International Rotterdam. Hieruit ontstond een samenwerking met onder andere Eric Vloeimans en Boy Edgar prijswinnaar 2017 Martin Fondse, waarmee Westerhof al eerder werkte vanwege zijn bijdrage aan het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Dit powertrio is doordrenkt van gemeenschappelijke voorliefde voor rokerige blues(punk)rock en gaat op zoek naar psychedelische klankkleuren en sferen die verlangen naar vergane melancholiek, met ruimte voor improvisatie.

Achtergrond
De bezoekers van Rockit kunnen rekenen op een spannende mix van rising stars tot gevestigde namen, verdeeld over vijf podia in de Oosterpoort in Groningen. Naast bovengenoemde namen zijn eerder bekend gemaakt: inspirator Herbie Hancock, verantwoordelijk voor de underground hit Rockit en daarmee naamgever van het festival, BADBADNOTGOOD, Avishai Cohen Quartet (trompet), de uit LA-afkomstige, West Coast Get Down scene, Thundercat, Miles Mosley en Knower, verder Mark Guilliana Jazz Quartet, Donny McCaslin Group, Allison Miller’s Boom Tic Boom, Shabaka & the Ancestors, Jeff Parker & Rob Mazurek, duo Ben van Gelder/Reinier Baas, Tune-Yards en TaxiWars.

ROCKIT

Zaterdag 11 november I 16.00 uur I De Oosterpoort

Ticket: € 47,50 (excl. € 3,50 servicekosten)

Kaartverkoop
Kassa De Oosterpoort, Trompsingel 27 (ma t/m vr: 12.00-18.00 uur).
Plato Groningen I www.rockit-festival.nl I www.ticketmaster.nl

Meer informatie www.rockit-festival.nl