Tweede editie Rockit brengt opnieuw avontuur van Pharoah Sanders tot GoGo Penguin

18-04-2018 @ 17:10

Rockit, het avontuurlijke en grensoverschrijdende festival vol versmeltingen van genres en stijlen, komt na de eerste succesvolle editie terug naar Groningen! Met circa 2.000 enthousiaste bezoekers in 2017 is Noord-Nederland weer een toonaangevend muziekfestival rijker. Opnieuw slaan De Oosterpoort en North Sea Jazz de handen ineen en presenteren op zaterdag 10 november 2018 een mix van progressieve jazz, experimentele pop, (post)rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. De eerste klinkende namen zijn: Pharoah Sanders, GoGo Penguin, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, STUFF. en Colin Stetson.

Het ‘Rockit-stelsel’, dat vorig jaar werd aangevoerd door inspirator en cross-over pionier pur sang, Herbie Hancock, wordt dit jaar uitgebreid met opnieuw toonaangevende namen uit de internationale hedendaagse jazz scene en rising stars, die zich openstellen voor het onbekende. Artiesten die een nieuw ‘sterrenstelsel’ willen betreden door jazz als uitgangspunt te nemen, maar veel verder gaan dan dat. Hip, eigentijds, prikkelend, grensverleggend. Kortom: future music, dat is Rockit.

Zo is er Pharoah Sanders, een jazzicoon van formaat. Deze tenorsaxofonist beweegt zich tussen vrije geïmproviseerde jazz tot mainstream. Hij maakte in de jaren ‘60 al indruk op zijn grote voorbeeld John Coltrane. Sanders’ concerten belichamen de spirituele basis van avant-garde jazz, waarbij hij zijn eigen sonische wereld vormt: explosief, met uitbundige en felle energie en zijn onmiskenbare diep scheurende rauwe saxsound.

Ook bassist en bandleider Dave Holland kan gerust een levende legende worden genoemd. Hij heeft een neus om super groups te formeren en brengt met zijn nieuwste project, AZIZA, drie topmusici naar Groningen: Chris Potter (s), Lionel Loueke (g) en Eric Harland (d). Hun gevarieerde achtergrond brengt een mix aan stijlen: van aanstekelijke vette funky grooves, exotische Caribische klanken tot Afrikaanse invloeden en moderne jazzrock.

Uiteraard is ook de jongere generatie vertegenwoordigd. Het Britse pianotrio GoGo Penguin veroverde de wereld met hun laatste twee albums, Man Made Object (2016) en A Humdrum Star (2018), waarbij elektronica de drijfveer vormt en triphop en dance-klanken de overhand hebben.

STUFF. is nog zo’n uitgesproken groep jonge honden die Europa overdondert. Het energieke en dynamische Vlaamse vijftal brengt een bruisende cocktail van elektronische, moderne loop-based muziek met een dikke knipoog naar funk, jazz, soul, hiphop en fusion.

Nog meer experimenteels valt te beleven bij de Canadese bassaxofonist Colin Stetson, die zijn publiek steevast imponeert met een meeslepende reis langs de randen van jazz en post-rock waar klank en ritme samenkomen. De virtuoze Stetson heeft een weergaloze techniek en staat bekend om zijn agressieve powerspel.

De komende maanden worden er nog meer namen bekend gemaakt.

ROCKIT

Zaterdag 10 november, 16.00 uur
De Oosterpoort
Ticket: € 51,00 (incl. € 3,50 servicekosten)

Kaartverkoop
Kassa De Oosterpoort, Trompsingel 27 (ma t/m vr: 12.00-18.00 uur).
Plato Groningen

Online kaartverkoop
www.rockit-festival.nl
www.ticketmaster.nl

Het festival wordt georganiseerd door De Oosterpoort in samenwerking met North Sea Jazz. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop over het festival op www.rockit-festival.nl