TALENTTIP: BEN LEE

28-01-2006 @ 16:56

Ben Lee is een vrij nieuwe naam aan het muziekfront voor wat betreft Nederland. Hij is 26 jaar geleden geboren in Sydney/Australie en maakt al 14 jaar muziek. Zijn eerste muziekervaring was met Fleetwood Mac's 'Rumours'. Vanaf zijn jonge jeugd is muziek zijn hoofdmoot. Op zijn 14e speelt hij in een punkrockbandje genaamd Noise Addict. De groep wordt ontdekt door Sonic Youth en Beastie Boys in 1993 en een droom komt uit voor de groep. Voor ben is het echter de eerste stap naar een solocarriere.
Zijn eerste album is getiteld 'Grandpaw Would' en verscheen in 1994 op het Beastie Boys-label Grand Royal. Veel optreden was het gevolg. Het tweede album verschijnt in 1997 'Something To Remember Me B', het is meer een akoestisch album en toont de veelzijdigheid van de artiest. In 1999 verschijnt 'Breathing Tornados' waarop Ben Lee als volwassen artiest meer tot uiting komt. Het album bereikt de platina status in Australie. In 2003 volgt 'The adventurous, beats-heavy hey you'.

Als succesvol artiest werkt hij dan samen met o.a. Ben Kweller en Ben Folds, onder de naam The Bens en doet ook een duet met Kylie Minogue. Maakt verder zijn filmdebuut in de Australische comedy The Rage In Placid Lake.
In 2005 verschijnt zijn nieuwste album 'Awake Is The New Sleep'. Hij werkt opnieuw samen met producer Brad Wood (o.a. bekend van Liz Phair en Smashing Pumpkins) en werd opgenomen in zijn eigen studio in Los Angeles. Aan het album werkten o.a. mee Lara Meyerratken, McGowan Southworth. Special guests zijn Jason Schwartzman, Har Mar Superstar, Rilo Kiley's Jenny Lewis en Jason Faulkner. Van het album is de single 'Catch my disease' uitgebracht, dat momenteel veel wordt gedraaid bij Radio 3FM en in de avonduren bij Laserradio.
Door het succes is een overstap naar Europa een logische volgende, vandaar dat hij kortgeleden is gestart met zijn Europese tournee. Dat brengt Ben Lee op de volgende data in de Benelux:
LIVE:
28 Januari Belgie: Antwerpen - De Singel
29 januari Nederland: Rotterdam - Rotown
30 januari Nederland: Amsterdam - Paradiso