BUMA CULTUUR EXPORTPRIJS 2006 VOOR WITHIN TEMPTATION

23-01-2007 @ 17:28

De Buma Cultuur Exportprijs 2006 gaat voor de vierde keer in successie naar de Gothic Rock band Within Temptation. In het afgelopen jaar heeft deze band, bestaande uit Sharon den Adel (zang), Robert Westerholt (gitaar), Jeroen van Veen (bas), Stephen van Haestregt (drums), Martijn Spierenburg (keyboards) en Ruud Jolie (gitaar) wederom de meeste cd’s, dvd’s en andere geluidsdragers in het buitenland verkocht en is daarmee buiten Nederland de meest succesvolle Nederlandse groep. Dat is 23 januari vanaf de Midem Muziekbeurs bekendgemaakt in het Radio 2 programma Schiffers.fm door Jerney Kaagman, directeur van Buma Cultuur.

De Buma Cultuur Exportprijs wordt jaarlijks door het bestuur van Buma Cultuur toegekend aan een muzikale productie, vastgelegd op geluidsdrager c/q beeldgeluidsdrager, waarvan in een aaneensluitende periode van twaalf maanden buiten Nederland meer exemplaren zijn verkocht dan van vergelijkbare andere. In de telling zijn zowel albums, singles als tracks op verzamelalbums inbegrepen.

De Buma Cultuur Exportprijs 2006 wordt aan Within Temptation uitgereikt tijdens het Harpen Gala op maandag 5 februari a.s. in Spant! in Bussum. Buma Cultuur reikt dan tevens de Zilveren Harpen 2006 uit aan a balladeer, Nick & Simon en Opgezwolle en de Gouden Harpen 2006 aan Louis van Dijk, Herman Finkers en Harry Muskee. Een postume Gouden Harp is toegekend aan Willem van Beusekom.

De winnaars van de Zilveren en Gouden Harpen worden bij hun optreden tijdens het Harpen Gala begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Maurice Luttikhuis. De presentatie ligt als vanouds in handen van Sjors Fröhlich. Het Harpen Gala wordt maandag 5 februari a.s. tussen 20.00 en 23.00 uur rechtstreeks uitgezonden op Radio 2.

Deze editie van het Harpengala, dat wederom tot stand komt in samenwerking met Radio 2, heeft een speciaal tintje. Het is de 45e keer dat de Gouden Harpen worden uitgereikt. Daarnaast is het de eerste keer dat het gala onder de nieuwe naam Buma Cultuur het licht ziet. Bovendien is het voor het eerst dat een artiest/groep voor de vierde keer in successie de Exportprijs ontvangt.ooB la onder de nieuwe naam Buma Cultuur

Tevens zal voor het eerst in de geschiedenis van het Harpen Gala een van de winnaars van een Harp uit voorgaande jaren optreden. Guus Meeuwis, Gouden Harp winnaar van vorig jaar, zal het spits afbijten met een miniconcert. Het Harpen Gala is dit jaar derhalve ook toegankelijk voor publiek.

Buma Cultuur is een instantie die zich inzet voor de promotie en ondersteuning van Nederlandse muziek. Opgericht en ondersteund door de Nederlandse auteursrechten-organisatie Buma/Stemra, draagt Buma Cultuur bij aan projecten in Nederland en daarbuiten. Buma Cultuur bestrijkt het hele spectrum aan genres van Nederlandse muziek: van M.O.R. en pop tot dance, jazz, cabaret en contemporaine muziek. www.bumacultuur.nl