Unieke Nederlandse beeld- en geluidscompilatie The Hollies

31-01-2007 @ 10:27

Een bijzondere 'Nederlandse' audiovisuele verzameling van de legendarische Britse band The Hollies is samengebracht op CD/DVD. Het album The Dutch Collection bestaat uit een CD plus DVD waarop alle hits zijn bijeengebracht die The Hollies ooit in Nederland hebben gescoord. Onder de in total 46 tracks bevinden zich onvergetelijke popklassiekers als Bus Stop, Carrie-Anne, Blowin' In The Wind, The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee en The Air That I Breathe. Daarnaast bevat de DVD een exclusief interview dat Graham Nash in 1976 heeft gegeven in Australië. Daarmee is The Dutch Collection een uniek Nederlands document geworden van een unieke Britse band: The Hollies.

The Hollies hadden in de jaren 60 en 70 erg veel succes. De groep werd in 1962 opgericht door zanger Allan Clarke en gitarist Graham Nash (later in Crosby, Stills, Nash & Young). Andere belangrijke leden uit de beginperiode van de band zijn onder andere Tony Hicks (gitaar), Eric Haydock (basgitaar) en Bobby Elliott (drums). Elliott wordt beschouwd als één van de beste Britse drummers. In 1966 werd Haydock vervangen door Bernie Calvert. In 1971 verlaat Allen Clarke de groep en wordt vervangen door de Zweedse zanger Mikael Rickfors. In 1972 keert Allen Clarke weer terug bij de groep. Het handelsmerk van de groep is de 3-stemmige samenzang. In 1973 heeft de groep haar laatste hits in Nederland met "The Day that Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee" (#1 in Nederland) en "The Air That I Breathe".
The Hollies brengen sindsdien sporadisch een album uit, en doen ook nog steeds concerten. Tegenwoordig met twee leden uit de originele bezetting: gitarist Tony Hicks en drummer Bobby Elliott. In 1983 keert Graham Nash voor één album terug. Allan Clarke stopt in 2000 met zingen, waarna zijn plaats wordt ingenomen door Carl Wayne, leadzanger van The Move. In 2004 overlijdt Wayne echter aan kanker.
Nadat in 2005 vanwege zijn succes voor een BBC tv productie ook gitarist/high harmony vocalist Alan Coates de groep verlaat (1983-2005) treden twee nieuwelingen tot de groep toe: Steve Lauri (gitaar/vocals) en Peter Howarth (vocals/gitaar). Laatstgenoemde is een bekend musicalzanger in Engeland.
Onder invloed van beide jongelingen wordt in de loop van 2005 een volledig nieuwe CD opgenomen die onder de titel "Staying Power" vanaf februari 2006 te koop is. The Hollies hebben een uitgebreide eigen website onder www.hollies.co.uk . "Staying power" is het 25ste album van de groep. De groep treedt nog steeds veel op (gemiddeld 3 avonden per week), tot ver over de grenzen van Groot-Brittannië en zijn dus ook regelmatig nog in Nederland te zien en te horen, vooral op 60's en 70's partys.

(bron: emi music, wikipedia)