NIEUW ALBUM VAN PORCUPINE TREE OP 16 APRIL

30-03-2007 @ 22:15

16 April verschijnt het nieuwe album van de Engelse progressive rockgroep Porcupine Tree. De groep ontstond als een verzonnen verhaal van Steven Wilson en Malcolm Stocks over een legendarische groep uit de jaren '70, met verzonnen bandleden en een absurde discografie.
Wilson speelde in de band Tim Bowness en Ben Coleman, maar maakte daarnaast een aantal muziekstukken die aan de verzonnen band Porcupine Tree werden toegeschreven. In 1989 werd een aantal nummers via de cassette Tarquin's Seaweed Farm verspreid onder mogelijk geinteresseerde personen, waaronder A&R managers.
Eén van de cassettes kwam in handen van het Britse undergroundmagazine Freakbeat. De uitgevers van dit blad waren bezig met het opzetten van een eigen label en alhoewel ze de 'release' een niet al te beste recensie gaven in hun blad, zochten ze wel contact met Steven en Malcolm om een nummer op een compilatiealbum te laten plaatsen. Dit album heette Psychedelic Psauna. Al vrij snel daarna werd het album "On The Sunday of Life" opgenomen en uitgebracht in 1991. In 1993 verschijnt het tweede album "Up the downstair" en met het daarop volgende tweede volwaardige studio-album "The Sky Moves Sideways" in 1995 breekt Porcupine Tree door bij liefhebbers van progressieve rock, vooral omdat het album regelmatig sterk refereert aan het werk van PinkFloyd. Met "Stupid Dream" in 1999 vestigt de band zich voorgoed als progressieve rockgroep.
Op "In Absentia" in 2002 werkt de band vanuit een hardere benadering, dit komt mede doordat Wilson heeft samengewerkt met de Zweedse progressieve death-metallers van Opeth. Als zodanig kennen de Opeth-albums uit die periode veel Porcupine Tree-invloeden. Hoewel het "In Absentia" aan consistentie ontbreekt, zorgt de relatie met Opeth er wel voor dat Porcupine Tree in beeld komt bij de metaljeugd, een beweging die met het meest recente album "Deadwing" voortgezet wordt. Ook weet de band met het achtste album "Deadwing" haar positie aan de top van de progressieve rock te consolideren. Op dit album stata het inmiddels erg populaire "Lazarus". Het is ook hun bestverkochte album tot nu toe. Eind 2006 tekent de groep een nieuwe labeldeal met Roadrunner.

Op 16 april verschijnt dan "FEAR OF A BLANK PLANET" en zal worden ondersteund in de Benelux met optredens op 26 juni in de Effenaar, Eindhoven, 27 juni Hof Ter Lo, Antwerpen en- 28 juni Melkweg, Amsterdam.

De groep bestaat uit:

    * Steven Wilson - zang, gitaar

    * Gavin Harrison - backing vocals, drums, percussion
    * Colin Edwin - basgitaar
    * Richard Barbieri - toetsen