40 jaar Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"

01-06-2007 @ 09:45

Vrijdag 1 juni is het precies 40 jaar geleden dat één van de beroemdste album uit de popmuziek werd uitgebracht "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" van The Beatles.
The Beatles:
John Lennon: zang/gitaar (09-10-1940 / 08-12-1980)
Paul McCartney: zang/basgitaar (18-06-1942)
George Harrison: gitaar (25-02-1943 / 29-11-2001)
Ringo Starr (Richard Starkey): drums (07-07-1940)

Op 1 januari 1962 verschijnt de eerste proefopname van een groep, die qua invloed tot de belangrijkste popgroepen in de popgeschiedenis van de 20ste eeuw behoort. De proefopname verschijnt op het muzieklabel Decca. Weken later wordt de proefopname afgewezen door de A&R manager van Decca en daarmee is deze meneer 'schuldig' aan één van de grootste blunders uit de muziekgeschiedenis. Het is de voorgeschiedenis van de groep die de meeste en grootste invloed heeft gehad op de muziek met uitstraling, creativiteit, originaliteit, intelligentie en gedurfde muziek voor die tijd. Er is geen groep geweest die meer heeft betekent voor de muziek in een dergelijk brede vorm als The Beatles.
Later in 1962 regelt de inmiddels aangestelde manager van de groep Brian Epstein een auditie bij Emi Records. Dit resulteert in de eerste singlerelease op 5 oktober 1962: “Love me do”. Het begin van een nog steeds voortdurend succesverhaal, ook al bestaat de groep niet meer sinds 10 april 1970, toen Paul McCartney de groep verliet. Nadat de groep op 29 augustus 1966 haar allerlaatste officiële concert heeft gegeven in San Francisco, verschijnt in diezelfde maand nog het album “Revolver”. Dat album wordt omschrijven als feilloos, gedisciplineerd met briljante popsongs. De live-optredens zijn achter de rug voor de groep en alle aandacht ligt op de studio opnamen. “Revolver” is de voorbereider van dat andere briljante album van The Beatles, nl. “Sgt. Pepper”.
Revolver” is het meest pure product van de groep en ook hun artistieke hoogtepunt. “Revolver” heeft de weg vrijgemaakt voor “Sgt. Pepper”, en is minder beïnvloed door factoren van buitenaf (zoals de chemische inspiratiebron LSD, de muzikale cultuur uit India).

Sgt. Pepper” is het (logische) vervolg op “Revolver”. Deze periode schetst ook een wisseling van de wacht binnen de groep, was John Lennon tot aan ‘Revolver’ de onbetwiste leider binnen de groep, langzamerhand neemt Paul McCartney dit over. Het is de periode dat de kwaliteit van de muziek het ook gaat overnemen van alleen maar de lekker popliedjes. Het betekent ook dat er niet meer zo voor de hand liggende nummer 1 hits verschijnen. ‘Penny Lane/Strawberry fields forever’ is nl. de eerste NIET#1 hit van de groep in Engeland sinds ‘Love me do’. In Nederland gaat de reeks van #1 hits gewoon door. De groep wist in Nederland tussen 1964 en 1970 maar liefst 21 #1 hits te scoren.
Kosten noch moeite worden gespaard om van “Sgt. Pepper” iets bijzonders te maken. Wanneer deze verschijnt op 1 juni 1967 wordt het album algemeen erkend als een meesterwerk. Winkels gaan in die tijd eerder open om bij de lancering van het album er op tijd bij te zijn voor de massa’s fans. Echte Beatles-taferelen, die tegenwoordig alleen nog zijn weggelegd voor Harry Potter.
De single “All you need is love” is een van de belangrijkste nummers in de flower-power-periode die dan gaande is (deze staat niet op ‘Sgt. Pepper’!). Triest in deze periode is het overlijden van manager Brian Epstein op 27 augustus 1967. Het is tevens het begin van minder orde binnen de groep en misschien ook wel het begin van het einde. Hoewel ‘Sgt. Pepper geen conceptalbum is, wordt het wel enigszins zo gezien. Het was in grote lijnen ook de periode dat men albums serieuzer begon te nemen en singles (45-toeren vinyl) niet de enige belangrijke geluidsdragers meer waren. Wederom een invloed van The Beatles. Alle tracks op het album zijn klassiekers en een mijlpaal voor vele muziekliefhebbers gedurende vele generaties. Een onbetwist album dat iedereen in zijn/haar muziekcollectie dient te hebben.

Tracklisting:
01. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
02. With a Little Help from My Friends
03. Lucy in the Sky With Diamonds
04. Getting Better
05. Fixing a Hole
06. She's Leaving Home
07. Being for the Benefit of Mr. Kite!
08. Within You Without You
09. When I'm Sixty-Four
10. Lovely Rita
11. Good Morning Good Morning
12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)
13. Day in the Life
(emi music)