OCEAN COLOUR SCENE: I told you so

07-07-2007 @ 11:35

Het verhaal van Ocean Colour Scene begint in het Engelse Birmingham in 1989. Steve Cradock (leadgitaar, keyboards, zang), Simon Fowler (leadzang, gitaar), Damon Minchella (basgitaar), en Oscar Harrison (drums) besluiten om samen een band op te richten. Een naam is snel gevonden en zijn drie leuk klinkende woorden uit het woordenboek: Ocean Colour Scene. De band wordt als veelbelovende en talentvol bestempeld bij ieder optreden en het duurt dan ook niet lang voordat de eerste single ‘Sway’ verschijnt. Na de tweede single ‘Yesterday Today’ dat slechts 1 week in de Engelse hitparade staat wil het publiek een album. Productieproblemen zorgen er voor dat het debuut pas in februari 1992 verschijnt. Het album wordt slecht ontvangen en flopt. De band blijft in zichzelf geloven. Inmiddels is het 1993 als niemand minder dan Paul Weller, Steve Cradock en Damon Minchella vraagt om mee te spelen op zijn album “Wildwood”. Onder de indruk van hun muzikale talent neemt hij de twee muzikanten mee op tournee met een uitnodiging om de volgende drie albums ook van de partij te zijn.
In 1996 komt de carriere van Ocean Colour Scene in een stroomversnelling met het album 'Moseley Shoals', die de groep flink op de muziekkaart zet. Zeker ook wanneer Noel Gallagher van Oasis de groep uitroept tot de beste Britse band dat jaar. Het album wordt veelvoudig platina. Er volgt een tournee dat binnen enkele uren is uitverkocht. Ook staat band dat jaar in het voorprogramma van Oasis. “The Riverboat Song”, "You've Got it Bad" en "The Day We Caught the Train" worden hits in 1996 en 1997. Het derde album “Marchin’ already” in 1997 knalt zelfs het Oasis album “Be here now” van de 1e plaats in Engeland. In 1998 volgt de hitsingle “It’s a beautiful thing” dat samen met P.P. Arnold wordt gezongen en in 2001 “Up on the downside”. In 1998 staat de groep op Pinkpop.
Het meest recente album “On the leyline” is begin mei 2007 verschenen en werd in 12 dagen opgenomen in de privé studio van Simon Fowler samen met producer John Rivers (bekend van o.a. Paul Weller, Specials, Buzzcocks). Op dit album staan een aantal beauties, waarvan voor de huidige single “I told you so” klinkt als een ouderwetse popklassieker, erg sterk en commercieel. Het zou zo maar eens een hele grote hit voor de groep kunnen worden. 
De groep kent inmiddels 5 bandleden, waarbij Damon Michella is vervangen door Dan Sealey verder is Andy Bennett de extra gitarist in de band.

Meer weten? Check: http://www.oceancolourscene.com/

Albums:
2007: On the Leyline
2006: Live Acoustic: At the Jam House
2005: A hyperactive workout for the flying squad
2005: Anthology
2004: Live: One for the road
2003: North Atlantic drift
2002: Songs for the front row – The very best of
2001: Mechanical Wonder
2000: We are the news
1999: One from the modern
1997: Marchin’already
1996: Moseley Shoals
1992: Ocean Colour Scene