Randy Crawford en Joe Sample winnen Edison Lifetime Achievement Award 2007

12-07-2007 @ 12:59

Op 6 november 2007 treden zangeres Randy Crawford en pianist Joe Sample op tijdens het Gala van de Edison Jazz / World Music Awards. Dit vindt plaats in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Crawford en Sample komen met hun band speciaal voor dit evenement over uit de VS, en niet zonder reden. Zij ontvangen die avond samen de Edison Lifetime Achievement Award 2007, die ook bekend staat als de Oeuvreprijs. Eerdere winnaars waren onder meer George Duke, Wayne Shorter, Toots Thielemans en Tony Bennett. Vorig jaar ontving Rita Reys de prijs als waardering voor haar gehele oeuvre. Ter opluistering van de uitreiking zullen Randy Crawford en Joe Sample tijdens het Gala een uur lang optreden.

Randy Crawford (1952) werd in Macon (Georgia) geboren en groeide op in Cincinatti (Ohio). Als tiener trad ze al op als zangeres, vaak begeleid door haar vader. Enkele jaren later werkte ze samen met jazz-grootheden als Quincy Jones, George Benson en Cannonball Adderley. Randy Crawford viel toen al op door haar uiterst flexibele stem, haar zeer persoonlijke timbre en frasering. Die elementen maakten het voor haar gemakkelijk om zich met succes in de jazz, pop en rhythm ’n’ blues te bewegen. Ze scoorde enkele kolossale hits; zo maakte ze ‘One day I’ll Fly Away’ tot een echte evergreen en werd haar versie van ‘Rainy Night in Georgia’ een regelrechte ‘signature song’. Crawford werkte de afgelopen jaren ook samen met actuele sterren zoals Mousse T. Toch is het vooral de samenwerking met Joe Sample die haar loopbaan richting heeft gegeven. Die samenwerking leidde er al in 1979 toe dat de titelsong van het album ‘Street Life’ naar de top van de hitlijsten schoot. Hoewel ze op die plaat van Joe Sample & The Crusaders in feite gastvocaliste was, kreeg haar eigen carrière er een enorme versnelling door. Daarna hielden ze elkaar goed in het oog; vorig jaar kwam het album ‘Feeling Good’ uit, waarin de chemie van hun samenwerking nog eens werd bevestigd.

Joe Sample (1939) komt oorspronkelijk uit Houston (Texas). Hij staat bekend als pianist en keyboardist, maar kreeg nog meer faam door zijn gaven als componist. Ook Joe Sample is iemand die niet snel in een hokje kan worden ondergebracht. Zijn muziek bestaat uit een mix van jazz, blues en gospel, ingrediënten die ook te horen waren in zijn eerste, nu legendarische groep The Crusaders. Behalve als solist en bandleider werd Sample veelvuldig gevraagd als side man. Hij werkte samen met Miles Davis, George Benson en B.B. King, en onlangs nog met trombonist Nils Landgren, die hem strikte voor het album ‘Creole Love Call’. Op die plaat staat ook weer ‘One Day I’ll Fly Away’, de song die Sample een gerieflijke oude dag heeft bezorgd…    

De organisatie van het Gala van de Edison Jazz / World Music Awards is in handen van BCM, tevens uitgever van Jazzism Magazine. Het heeft zich met steun van de Gemeente Eindhoven ingezet om het gala naar Eindhoven te halen. BCM is een samenwerking met de Edison Stichting aangegaan om van deze uitreiking een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor “geluidsdragers van bijzondere kwaliteit” uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison award bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. De Edison Music Award voor pop, de Edison Klassiek en de Edison Jazz/World Music Award.