Gianluca Petrella en Dick Bakker winnaars Paul Acket Awards

13-07-2007 @ 16:04

Dit jaar gaat de Paul Acket Award “Artist Deserving Wider Recognition” naar niemand minder dan Gianluca Petrella. De award “Special Appreciation” gaat zeer verdiend naar Dick Bakker die al ruim 40 jaar zeer actief is in de muziek en tot 2005 dirigent was van het Metropole Orkest.
Gianluca Petrella, die het voor jazz toch zeldzame instrument, de trombone, speelt; verdient deze prijs voor zijn attractieve manier van spelen, vol avontuur en energie. Hij experimenteert met effecten en schrijft spannende composities. Hiernaast valt hij ook op vanwege zijn veelzijdigheid als improvisator, met sterke eigen muzikale ideeën vol kleurschakeringen. Deze inventieve instrumentalist, die zowel als side-man als als leider het avontuur niet schuwt, speelt voortreffelijk verschillende stijlen naast elkaar; meer traditioneel maar ook avant-gardistisch. Telkens met een grote rijkdom aan ideeën en inventiviteit. Een artiest die met gemak een groter publiek kan betoveren met zijn spel. Daarom ontvangt hij de Paul Acket Award “Artist Deserving Wider Recognition”.
Engineer, componist, arrangeur, producer en dirigent Dick Bakker, geboren in Blaricum in 1947, studeerde aan het Conservatorium in Hilversum. Na zijn studie ontwikkelde hij zich een toonaangevende, breed georienteerde muzikale duizendpoot, die tijdens zijn carriere meer dan 3000 composities en arrangementen schreef. Hij werkte mee aan internationale hits en honderden muziekproducties, onder andere van Rita Reys, Toots Thielemans, Pim Jacobs en Rogier van Otterloo. Sinds 1992 werd hij vooral bekend als artistiek leider van het Metropole Orkest, waarmee hij meerdere malen te gast was op het North Sea Jazz Festival. We herinneren ons allemaal het fantastische optreden van het orkest met Gino Vannelli, onder zijn bezielende leiding. Maar hij speelde, als artistiek leider van het orkest, ook met menig jazz legende waaronder Herbie Hancock, Shirley Horn, George Duke en wederom Toots Thielemans. Op 6 november 2005, legde hij na 14 jaar zijn functie als dirigent van het Metropole Orkest neer.  
Gianluca Petrella en Dick Bakker zullen hun Paul Acket Awards uitgereikt krijgen tijdens het North Sea Jazz Festival 2007. Petrella speelt vrijdagavond in de Madeira met het Enrico Rava Quintet om 23:45 en zal aan het einde van het optreden zijn award in ontvangst nemen. Op zaterdag krijgt Dick Bakker zijn award uitgereikt door Toots Thielemans aan het einde van het eerste optreden van Trijntje Oosterhuis in de Amazon.

North Sea Jazz Festival wordt medemogelijk gemaakt door: JVC, Orange, Grolsch en Buma Cultuur