Rotterdamse rapper GMB komt met eigen album

05-09-2007 @ 12:20

De Rotterdamse rapper GMB komt, een jaar nadat de jury van de Grote Prijs hem als beste muzikant aanwees, met zijn eigen album: “This is not an album, this is a phase”. Vanaf 26 september is het album te koop in diverse platenzaken. Bezoekers die een kaartje kopen voor het releasefeest in Off-Corso Rotterdam krijgen het album gratis mee naar huis.

GMB (Gery Mendes, 1984) lijkt niet op de rappers die tegenwoordig zo vaak in de media te zien zijn. "Ik maak geen blufrap." GMB is vocalist, MC en producer tegelijk, en leeft naar de oude hiphopwaarden: GMB is geëngageerd, muzikaal en doet het zelf. En tegen de trend van Nederlandse hiphop in schrijft GMB zijn teksten in het Engels. 'This is not an album, this is a phase', komt uit op GMB's eigen label Naked Truth. Want in een wereld waarin massamedia hedendaagse cultuur dicteren, grijpt hij terug naar de creativiteit en originaliteit van het individu. "Als je het wil doen, dan moet je het zelf doen." Ook de beats produceert de getalenteerde muzikant zelf. Hij laat zich daarbij inspireren door soul, funk, jazz, reggae en muziek uit Kaapverdië, de geboorteplaats van zijn ouders.

De 18 albumtracks verhalen over liefde, maatschappelijk onrecht en persoonlijke worstelingen van een jongere, opgroeiend op de straten van Rotterdam. Op het nummer: 'I am’ over het leven van een immigrant zingt zijn vader het refrein. "Ik was bezig met een beat, hij kwam binnen lopen en begon te zingen. Ik wist meteen: dat moet ik gebruiken." Andere gastbijdrages komen van de Zuid-Afrikaanse Mr. Focus, en de Rotterdamse rappers Concrete en Unknown. Met die laatste MC zat GMB, die opgroeide op de West Kruiskade, vanaf zijn 16e in de groep Dutch Conspiracy. Vanaf die leeftijd schrijft hij zijn teksten in het Engels en verdient hij zijn strepen in het Rotterdamse underground circuit. Op zijn achttiende sluit hij zich aan bij het theatergezelschap Rotterdams Lef en ontwikkelt hij zich verder tot de charismatische en energieke performer die hij nu is. GMB is inmiddels een veelgevraagde host op prominente hiphop evenementen, zoals Urban Town, Bassline en Chocolate .

In 2006 won GMB, na tientallen succesvolle optredens door heel Nederland en het podium gedeeld te hebben met gerenommeerde (internationale) hiphop artiesten als Opgezwolle, Duvelduvel, Bahamadia en Cali Agents, de muzikantenprijs van de Grote Prijs van Nederland, categorie hiphop/ R&B. Daarbij leverde hij onlangs een bijdrage aan het nieuwe album van Pete Philly & Perquisite 'mysery repeats'. GMB: "Nu is de tijd voor mijn album”

Woensdag 26 september in Off-Corso, Kruiskade 22 te Rotterdam
Voorverkoop: Velvet, Billboard Internationalmall, Lijfstijl (R’dam); Boudisque. (A’dam)
Prijs: 10 euro vvk / 15 euro aan de deur (inclusief GMB album!)
Aanvang: 21.00 uur / DJ support; DJ Turne, Code Red

CD-release GMB "This is not an album, this is a phase"