'Espresso Italiano' is een mooi liedje

12-09-2007 @ 21:56

Voor zangeres Janneke de Roo is het zaterdag jl. onverwacht een bijzondere dag geworden. Ze ging naar de studio van Radio Continu om haar nieuwe cd-album Gewoon te promoten, maar de Emmense werd onderscheiden voor het liedje Espresso Italiano.
Geheel tot haar eigen verrassing werd Janneke de Roo gehuldigd voor het feit dat haar single Espresso Italiano 100.000 keer op de bij de Dutch Radio Association aangesloten radiostations was gedraaid. Voor een liedje dat nog geen jaar geleden werd uitgebracht, is dat een zeer respectabel aantal. De onverwachte programmawending maakten wat traantjes los bij de zangeres, die in 1974 als dertienjarige in het zussentrio De Zusjes de Roo al een enorme hit scoorde met Blauwe Korenbloemen.
,,Ik had het heel even te kwaad toen ik hoorde dat Espresso Italiano honderdduizend keer op de officiële radiozenders te horen is geweest’’, blikt Janneke de Roo op het mooie moment bij Radio Continu terug. Nadat de gelukstranen waren opgedroogd en de lach breder dan ooit op haar gezicht was teruggekeerd, zegt zij: ,,Espresso Italiano is natuurlijk ook gewoon een mooi liedje. Maar pakweg tien jaar geleden zou Espresso Italiano het nooit zover hebben geschopt, omdat het Nederlandstalige lied toen in een verdomhoekje was geplaatst. Gelukkig is Nederlandstalig al enige jaren ‘hip’ en is er volop aandacht voor zangers en zangeressen, van wie ik er een ben. En dat mede of misschien wel vooral dankzij de piratenstations en officiële zenders als Radio Continu, Gigant FM, Radio Moonlight en dies meer.’’ Espresso Italiano, dat twaalf weken in de Nederlandstalige hitlijsten stond en twee maanden in de Feesttop 15 en daarmee tot de best verkochte feestplaten behoort, deed het overigens niet alleen in Nederland goed. Ook op onze Zuiderburen had Espresso Italiano enorme aantrekkingskracht. Aan de verkoop van de cd in België hing een nummer 1 notering en die positie werd drie weken lang vastgehouden. ,,Mooi hè’’, glundert Janneke. ,,Een Emmense die in België zo'n succes heeft gehad, zal niet vaak meer voorkomen. Door het succes van Espresso Italiano heb ik ‘tig’ keren in België opgetreden en heb daar ook radio en tvwerk gedaan. En er staan in de komende maanden nog een aantal optredens in België geagendeerd.’’
De verzoeken om Espresso Italiano, Tranen zovele tranen en Het huisje bij de brug in den lande te komen zingen hebben zo’n vlucht genomen, dat Janneke de Roo haar werk als verkoopster bij parfumerie Van Os in Emmen er heeft aangegeven. ,,Ik ben twee maanden geleden met werken gestopt om mij fulltime op het zingen te kunnen storten. Het is een heerlijk vak!’
In 1979 hield het artiestenbestaan van het trio Zusjes de Roo, dat zij samen met tweelingzussen vormde, op. Maar met zingen stopte Janneke niet. Op bescheiden wijze deed zij dat in koren. Ruim twee jaar geleden begon het bij haar te kriebelen om solo te gaan en te gaan werken aan een nieuwe carrière in het artiestenvak. En zoals nu blijkt niet zonder succes! Op het pas uitgebrachte album Gewoon – oorspronkelijke titel Rozen voor jou alleen (2006) - staan naast Espresso Italiano ook Het huisje bij de brug en Tranen zovele tranen, die op single is uitgebracht.
Wie Janneke de Roo in deze regio Emmen wil zien en horen kan dat op 7 oktober tijdens Kunst in de kas in Erica, op 28 oktober in Parc Sandur in Emmen en op 27 december in Roswinkel, waar zij in de theaterboerderij De Noorderbak voor een avondvullende kerstshow zorgt.
bron: shownieuws/emmer courant

www.jannekederoo.nl