25-10-2007 @ 13:03
Mogelijk aanhoudingen 'first uploaders' of excessieve gebruikers
Dinsdag 23 oktober werd bekend dat torrentsite OiNK uit de lucht is gehaald. De vermoedelijke 24-jarige eigenaar van de site is gearresteerd en de servers in Amsterdam zijn in beslag genomen en overgedragen aan de Britse politie. Dergelijke acties komen wel vaker voor, maar verrassend genoeg vond het nieuws doorgang in vrijwel alle nationale en internationale media. De Nederlandse en Britse politie hadden twee jaar aan de zaak gewerkt. De invallen werden gecoördineerd door Interpol. De eigenaar van de site, werkzaam in de computerbranche, werd in het Engelse Middlesbrough gearresteerd op verdenking van fraude en inbreuk op het auteursrecht.
Volgens Tim Kuik, directeur van stichting Brein betrof het niet de eerste de beste downloadsite, maar één waar zeer veel albums vóór de release op te vinden waren.
Volgens Kuik heeft een uitspraak in de zaak Kazaa (peer-to-peer site die door de Nederlandse rechter niet werd verboden) gezorgd voor een aanzuigende werking van buitenlandse beheerders die hun site in Nederland laten hosten.
Stichting Brein was van plan een rechtzaak te beginnen tegen de hosting provider van OiNK, NFOrce, toen het hoorde dat de Britse politie en justitie bezig was met een onderzoek. Stichting Brein legt uit dat NFOrce, dat zelf weer wordt gehost door het eveneens Nederlandse Leaseweb, bekend staat als provider voor vele illegale torrentsites. Ook Leaseweb is regelmatig door Brein benaderd vanwege het hosten van illegale sites. Het bedrijf is tot nu toe meestal onder protest overstag gegaan.
Volgens Stichting Brein is de eerste prioriteit van Brein om de sites aan te pakken. Gebruikers blijven vooralsnog buiten schot. Wél zal gekeken worden of zogeheten ‘first uploaders’ (zij die een album als eerste online zetten) en de excessieve uploaders kunnen worden achterhaald.
De informatie die uit het onderzoek naar boven komt, zal ook bij Brein terecht komen.
In de praktijk is dit nog niet vaak voorgekomen. Met IP-adressen wordt dan aangeklopt bij access providers (providers die je de toegang tot internet verschaffen) om deze gegevens te koppelen aan namen en adressen. Overigens is met het verdwijnen van OiNK nog lang geen einde gekomen aan torrentsites met albums die vóór de releasedatum worden aangeboden.
NFOrce was niet bereikbaar voor commentaar. Leaseweb zegt geen uitspraken te doen over klanten inzake juridische kwesties.
Volgens de brancheorganisatie voor de internationale platenindustrie, de Ifpi, waren dit jaar al zestig belangrijke albums op de site gezet. Oink was daarmee wereldwijd de belangrijkste bron voor muziek die nog niet te koop is.
De Ifpi leidt een internationale campagne tegen alle vormen van muziekpiraterij op internet. De verkoop van muziekcd's is de afgelopen zes jaar wereldwijd met een derde afgenomen.
bron: novum/3voor12