Artiesten beginnen rechtszaak om kopieerheffing

02-12-2007 @ 13:15

Zangeres Ricky Koole en acteur Peter Blok hebben zaterdagavond in het programma Nova aangekondigd dat ze, samen met de rechtenorganisatie Norma, de minister van Justitie voor de rechter gaan dagen om een heffing te eisen op mp3-spelers en harddiskrecorders.
Het opnemen op cd's, dvd's en cassettes, waar een thuiskopieheffing op rust, maakt steeds meer plaats voor het kopiëren op mp3-spelers en harde schijven, die een dergelijke heffing niet kennen. Stichting De Thuiskopie wilde hier ook een heffing op invoeren, maar minister van Justitie Hirsch Ballin besliste onlangs dat die er niet voor januari 2009 zal komen. Hij vond dat stichting De Thuiskopie eerst maar eens orde op zaken moest stellen, waarbij hij verwees naar de tientallen miljoenen die al vele jaren bij de stichting op verdeling liggen te wachten.
Volgens de artiesten is dit onterecht, omdat volgens de Europese richtlijnen privé-kopieën alleen mogen worden toegestaan als de rechthebbenden middels een heffing gecompenseerd worden. Door het uitblijven van een thuiskopieheffing op harde schijven en mp3-spelers lopen de artiesten naar eigen zeggen ruim 16 miljoen euro per jaar mis. Met een kort geding willen ze de minister dwingen de heffing zo snel mogelijk in te voeren. De zaak dient op 11 december.

In november 2005 werd al een compromisvoorstel gedaan door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT)
In dit voorstel zouden producenten en importeurs van mp3-spelers te maken krijgen met een kopieerheffing die afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert van 80 eurocent tot 25 euro. Dat werd gedaan door de voorzitter H. Vonhoff van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT).
De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren. De Stichting Thuiskopie die de heffing int, verschilt al tijden van mening met de importeurs en producenten over het principe en het voorgestelde tarief.
Grote IT-bedrijven als Apple, Sony en Philips zijn in Nederland in het geweer gekomen tegen deze plannen om een kopieerheffing in te voeren voor mp3-spelers. Ook de branchevereniging ICT office heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen. In een brief in 2005 richtten zij zich tot premier Balkenende en die brief was mede ondertekend door de FIAR, de lobbyclub van de bruingoedsector, en mede ondertekend door de directeuren van Apple, Dell, Epson, Hewlett-Packard, Intel, Lexmark, Nokia, Philips, Siemens en Sony.

Capaciteit
Voor de goedkopere draagbare digitale audiospelers met een beperkte capaciteit gaat volgens het plan een vergoeding van 0,20 eurocent per 32 megabyte gelden, met een maximum van 5 euro per stuk. Voor de duurste exemplaren met meer dan 10 gigabyte opslagmogelijkheid gaat de heffing 8 tot 25 euro bedragen. De populaire muziekspeler iPod van Apple kan zo ineens 25 euro duurder worden.
Eerder lag een plan voor een standaardbedrag van 3,28 euro per gigabyte op tafel. Vonhoff noemde dit in zijn voorstel redelijk voor de consument en rechtvaardig voor de rechthebbenden, maar benadrukte dat het gaat om een "denkrichting". Directeur B. Taselaar van de belangenvereniging ICT Office voor IT-bedrijven betitelde het systeem als "onwenselijk".

De tarieven zijn willekeurig vastgesteld, het plan is niet Europees afgestemd en gaat voorbij aan tal van beveiligingsmogelijkheden, steldeTaselaar. Bovendien betwijfelt hij of de vergoedingen wel echt terechtkomen bij de rechthebbenden.
Ook voor de nieuwste generatie videorecorders met een harde schijf gaat volgens het nieuwste plan een vergoeding gelden. De stichting SONT stelt een bedrag van 0,15 eurocent per gigabyte voor. Producent Hitachi maakt al recorders met een opslagvermogen van een terabyte, wat neerkomt op een heffing van 150 euro.
December 2006 bleek dat er voorlopig geen heffing op mp3-spelers en harddiskrecorders komt naar aanleiding van een debat in de Tweede Kamer. Een meerderheid is tegen een zogenaamde nulheffing. Deze nulheffing houdt in dat er vanaf 1 januari tot 1 juli 2007 een heffing van 0 euro zou komen op mp3-spelers en harddiskrecorders.
De SP, PvdA, VVD, CDA, PVV en Groenlinks zijn tegen zo'n heffing omdat mensen niet twee keer zouden hoeven te betalen voor hun muziek. Minister Hirsch Ballin heeft toegezegd dat de nulheffing teniet wordt gedaan.
De heffing op blanco dvd's en cd's blijft voorsalsnog bestaan.
-wordt vervolgd-