KRAAK & SMAAK MET NIEUW ALBUM EN TWEE SHOWS

11-03-2008 @ 15:06

Plastic People vanaf 7 april verkrijgbaar; showcases in Den Haag en Eindhoven

Sinds de release van het debuut Boogie Angst (2006) op het Engelse label Jalapeno Records heeft Kraak & Smaak zowel als dj’s en als live-band honderden optredens in binnen- en buitenland verzorgd. Zo waren er uitgebreide tournees en festivalgigs in Europa (o.a. Pinkpop, support Faithless tour en Sziget), Groot-Brittannië (o.a. Fabric, Cargo, Bestival, Breakspoll), de VS (o.a. Coachella, SXSW, Miami Winter Music Conference) en Australië (o.a. Good Vibrations). Dat nog eens aangejaagd door aparte releases van het album in de Benelux, de VS en Japan. Bovendien werden in 2007 de mannen van K&S door het internationaal toonaangevende Britse dance magazine I-DJ uitgeroepen tot ‘Must See Live Act’, tussen klinkende namen als Chemical Brothers, Moby en Basement Jaxx. Gelukkig is het nu eindelijk weer tijd voor een nieuw album en optredens in de Nederlandse clubs!
Het eerste album Boogie Angst viel op omdat het met niets anders te vergelijken was. De originele ‘K&S brand’ van dance, funk, jazz en electronica zorgde ervoor dat Kraak & Smaak vanaf het begin werd ondersteund door de grote namen van BBC’s Radio1. De band werd meerdere malen uitgenodigd door de legendarische BBC-jock Annie Nightingale om dj guestmixes te maken. Ook haar collega’s Annie Mac en Pete Tong waren snel om en K&S kreeg de nodig airplay in Engeland en de rest van de wereld. De vernieuwende sound leidde tot vele verzoeken voor remixes met Jamiroquai als eerste in de rij wachtenden die verder bestond uit o.a. Richard Dorfmeister, Junkie XL, Mark Rae en Soul of Man. Een uitgebreide verzameling daarvan werd uitgebracht op de dubbelaar The Remix Sessions (2007).
Gelukkig vonden de heren tussen al het optreden en hun remix-activiteiten de rust om een nieuw album op te nemen: Plastic People. ‘De goodwill die we kregen na de release van ons eerste album opende een aantal deuren voor ons’, zegt Mark. ‘Contact leggen met buitenlandse collega’s ging opeens een stuk makkelijker, evenals de wil tot samenwerking. Zo hebben we een killertrack met de aanstormende Britse soulzanger Ben Westbeech opgenomen. Deze track, Squeeze Me, vonden we zo goed dat het de eerste single is geworden. Daarnaast hebben we nummers gemaakt met Mark Brydon van Moloko (Plastic People) en de rapper Dudley Perkins (That’s My Word) van het Amerikaanse hiphoplabel Stones Throw en hebben we onze live-band betrokken bij enkele nummers. Zo heeft onze zangeres Rose het nummer Are You Ready For Life geschreven en ingezongen en waren Ro Krom en Marc Baronner betrokken bij de instrumentale invulling van een aantal nummers. En last, but not least gaan er natuurlijk ook nog props naar Yerry Rellum (beter bekend als de Nederlandse soulzanger Caprice) voor zijn tekst en zang voor Bobby & Whitney.
Het nieuwe album is volwassener’, zegt Wim. ‘We hebben met een paar van onze helden gewerkt en dat heeft zeker effect gehad. We willen nog steeds nummers schrijven die goed op de dansvloer werken, maar daarnaast ook meer liedjes en soundscapes. Zo hebben we ook een ongelofelijk mooie filmische track gedaan met Carmel, een bekende jazz zangeres uit de jaren ‘80.
We hebben het handelsmerk van ‘de K&S sound’, zoals de Rhodes en de clavinet, op een aantal nummers aangehouden’, aldus Oscar. ‘Maar nummers als Plastic People hebben een wat viezer en elektronischer randje door het gebruik van oude analoge synths en andere apparatuur. Het is een natuurlijk gevolg van het spelen voor grote mensenmassa’s tijdens festivals en het zien van bands als Soulwax en Daft Punk die het publiek uiteenscheuren met hun sterke rauwe, donkere riffs. We willen nog steeds het party-funk-element voor onze liveshow behouden, maar je hebt die donkere momenten nodig. Een en ander is voor ons gevoel nu completer.

In tegenstelling tot sommige van hun collega’s kijken de jongens erg uit naar het moment dat ze weer gaan toeren als band en als dj’s. Want hoewel Kraak & Smaak oorspronkelijk begon als studioproject van oprichters Oscar De Jong, Mark Kneppers en Wim Plug, werd het al snel één van de hotste live en dj acts in de internationale dancescene. Naast de drie K&S-kernleden op toetsen, draaitafels en effecten wordt de live-act aangevuld met Ro Krom (drums en zang), Rose Spearman (zang) en Marc Baronner (basgitaar) en de dj-act met DJ DeLaSarge. ‘Ik hou van de eenvoud’, zegt Oscar. ‘Er is slechts 1 doel: naar de show gaan - optreden – de afterparty – verder gaan.’

KRAAK & SMAAK LIVE
(Het nieuwe album Plastic People is bij de show in Den Haag al te koop!)
DO 03.04 Paard van Troje, Den Haag – zaal open 19.30 uur / aanvang 20.30 uur / € 12,50
VR 11.04 Effenaar, Eindhoven – zaal open 19.30 uur / aanvang 20.15 uur /  € 12,-

www.kraaksmaak.nl –

www.myspace.com/kraaksmaak -

http://kraaksmaak.hyves.nl/