Album van de week: ROCKFERRY van Duffy

01-04-2008 @ 10:52

Duffy is geboren in het pittoreske Nefyn, een klein dorpje in Noord-Wales. Ver weg van het stadse leven groeit ze hier rustig op. Veel invloed van buitenaf is er niet: om naar de dichtstbijzijnde platenzaak te gaan, moet ze een half uur met de bus. Veel meer dan de populaire Top-40 albums is daar niet te krijgen. Duffy’s vader bewaart in deze tijd videotapes met opnamen van een populaire Tv-show uit de jaren ’60 ‘Ready, Steady, Go!’, met optredens van The Beatles, the Stones, the Walker Brothers en Sandie Shaw. Zo maakt Duffy voor het eerst kennis met muziek.
Nadat haar ouders uit elkaar gaan, verhuist Duffy met haar moeder en zussen naar het ver weg gelegen Pembrokeshire. Een hele omschakeling, zo moet Duffy bijvoorbeeld Engels gaan spreken in plaats van haar moedertaal Welsh. Nu ze terugkijkt, beschouwt ze haar middelbare schooltijd als een erg leuke periode in haar leven, waar ze dankzij de muzieklessen op school ontdekt dat ze kan zingen.
Na het behalen van haar diploma gaat Duffy als serveerster werken in een klein restaurantje en zingt elke dinsdagavond in een lokale kroeg. Ze probeert wel verder te studeren, maar dit bevalt niet goed. Het zingen, en het steeds maar groeiende publiek dat speciaal voor haar komt luisteren, vindt ze veel leuker.
Haar muzikale carrière raakt in een stroomversnelling als demo-opnamen in handen komen van Jeanette Lee, die twintig jaar eerder samen met Geoff Travis het label en management bureau Rough Trade is begonnen. Zij hoort direct dat Duffy enorm getalenteerd is, en introduceert haar bij producer Bernard Butler, de ex-gitarist van Suede. Samen brengen ze uren door in de studio en nemen zo ruim twee jaar de tijd om Duffy’s talent te ontwikkelen en een stijl te zoeken die bij haar past.
De inmiddels 23-jarige Duffy heeft het stemgeluid van een diva uit de jaren ‘60. De rijk georkestreerde nummers, zoals het titelnummer Rockferry en de eerste single Mercy, doen ergens ook denken aan de klassiekers van Dusty Springfield en Dionne Warwick. Maar op een nummer als Syrup & Honey, slechts begeleid door gitaar en strings, hoor je pas goed hoe puur, oprecht en krachtig de stem van Duffy daadwerkelijk is. Ze is er helemaal klaar voor, een jaar geleden kwam zo onder contract bij Polydor, één van de sublabels van Universal Music en nu - april 2008-, is het dan eindelijk tijd om het resultaat, haar prachtige debuutalbum Rockferry, te laten horen aan de wereld.

Releasedata: Single: Mercy - 25 februari 2008
Album: Rockferry - 14 maart 2008
website: http://iamduffy.nl