PROGRAMMA VAN UITVERKOCHT LOWLANDS VRIJWEL COMPLEET

22-07-2008 @ 14:09

Het programma van de 16e Lowlands editie is vrijwel compleet. Afgelopen weken zijn tientallen nieuwe namen aan programma toegevoegd en deze week maakt de organisatie enkele bijzondere programma onderdelen bekend. Het gehele programma is donderdag 24 juli te lezen in de Lowlands programmakrant die bij nrc.next verschijnt.
Vandaag wordt bekend dat Christiaan Kuyvenhoven (1985) op Lowlands staat. Deze jonge en zeer getalenteerde pianist won in april 2005 de 3e prijs van de zevende editie van het prestigieuze Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Hiermee was hij de eerste Nederlandse finalist sinds zestien jaar. Op Lowlands geeft Kuyvenhoven een spectaculair concert waarbij hij het podium deelt met automatisch spelende muziekinstrumenten uit de collectie van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.
Een andere opvallende toevoeging aan het muziekprogramma is de boeking van hardcore artiest DJ Promo. Promo staat bekend om zijn rauwe, donkere en harde geluid. De Nederlander draait al lange tijd mee in de typisch Nederlandse hardcore scene en wordt gezien als één van de meest invloedrijke producers in dit genre.
Naast muziek is er op Lowlands ook veel aandacht voor film, comedy, literatuur en kunst. Dit jaar staan er op Lowlands twee bioscopen waar een uitgebreid filmprogramma draait variërend van grote blockbusters, premières, klassiekers tot arthouse films. Enkele in het oog springende titels zijn No Coutry for Old Man (Joel & Ethan Coen, 2007), There will be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007), El Orfanato (Juan Antonio Bayona, 2007) en Heavy Metal in Bagdad (Suroosh Alvi & Eddy Moretti, premiere).
Het comedyprogramma bestaat uit zowel nationale als internationale grootheden als Steve Rawlings, Stephen Lynch, Raoul Heertje, Jan Jaap van der Wal, Andre Manuel en De Grote Karaoke- en Datingshow (Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Ruben van der Meer).
 
Een moment van rust vinden bezoekers van het driedaagse festival bij LLowzone. Na een tochtje met een sloep over Lake Lowlands wordt bij een heuse Finse Sauna aangemeerd. Daarnaast kan worden deelgenomen aan yoga- en meditatiesessies of aan de workshop 'Spelen met energie'.
 
Dit jaar is een aantal kunstwerken op Lowlands te bewonderen. PROLONG van Heringa / Van Kalsbeek is een wonderbaarlijk bouwwerk van ruim tien meter hoog. Het kunstwerk staat de komende drie jaar op Lowlands en in de tussenliggende periode wordt het geëxposeerd in de tuin van Museum de Fundatie bij Kasteel Nijenhuis in Heino, Overijssel.
De Totempaal van Babel is een ander, niet te missen, kunstwerk. Antikollektief cXc werkt gedurende het festival aan het 18 meter hoge bouwsel. Vanuit aan het gevaarte van steigermateriaal hangende glazenwasserbakjes zijn de kunstenaars van cXc in de weer met gaffatape en graffiti. Uiteindelijk ontstaat een reusachtige urban-upperground lampenkap waarin 's avonds ook echt het licht aangaat.
 
A Campingflight to Lowlands Paradise 2008 is al weken uitverkocht. Bij de mediapartners van het festival (3FM, nrc.next, VPRO / 3voor12) kunnen de komende tijd met diverse acties nog kaarten gewonnen worden.
 
Alle bekendgemaakte namen zijn met toelichting terug te vinden op de officiële Lowlands website www.lowlands.nl. Een uitgebreid programma overzicht verschijnt als nrc.next bijlage op donderdag 24 juli 2008.

A Campingflight to Lowlands Paradise 2008 - 15, 16 en 17 augustus 2008
Evenemententerrein Walibi World Biddinghuizen