Nieuw album van Novastar eind september

12-09-2008 @ 15:12

Op 26 september 2008 komt het nieuwe Novastar album Almost Bangor bij Emi Music uitgebracht. Het 3e album van de in België woonachtige Nederlander Joost Zweegers wordt voorafgegaan door de single 'Because'. "I got to make it sound, I thought I'd let you know," zingt Joost daarop. Sound als in klinken, maar ook sound zoals in safe and sound: thuis, veilig, af, klaar. En dat is uiteraard niet helemaal zonder reden.
In 2000 brengt Novastar zijn gelijknamige debuut album uit. De door critici bejubelde plaat met de vier hitsingles 'Wrong', 'The Best Is Yet to Come', 'Caramia' en 'Lost and Blown Away' bereikt de 1e plaats in de Vlaamse albumlijst en wordt ook in Nederland goed ontvangen. Een reeks aan optredens volgt, waaronder in Nederland op zowel Pinkpop als Parkpop plus een Europese tour met K's Choice. Een jaar later wordt er weer door Europa getourd. Dit keer met niemand minder dan Neil Young.
Na wat muzikale omzwervingen en een kort verblijf in New York, duikt Novastar met fan en collega Piet Goddaer ofwel Ozark Henry de studio in. Dit resulteert in 2004 in de release van Another Lonely Soul, een met strijkers en blazers breed gearrangeerde plaat waarmee Novastar een nieuw publiek aanboort. 'Never Back Down' wordt een hit, evenals 'When the Lights Go Down on the Broken Hearted' en 'Rome'.
Na twee uiterst succesvolle platen, heeft het jaar 2005 iets minder leuks voor Joost in petto. In oktober valt hij tijdens een concert van het podium. Hij verbrijzelt zijn hiel, krijgt een donorbot, veel morfine en moet twee jaar revalideren. Na die twee jaar kan de singer-songwriter weliswaar weer lopen, maar zijn ongeluk heeft blijvend effect. Omdat piano spelen, of in ieder geval het bedienen van de voetpedalen, niet meer goed gaat, grijpt Joost naar de gitaar. Er breekt nu ook een muzikale revalidatie periode aan. Met producer Wim De Wilde duikt Joost de ICP Studio's in om het nieuwe Novastar geluid te vangen. Novastar krijgt daarbij onder andere hulp van de Vlaamse reuzen: Jean-Marie Aerts (ex-TC Matic en producer van o.a. Urban Dance Squad) op gitaar, Karel De Backer (Dead Man Ray, Gabriel Rios) op drums, toetsenist Jeroen Swinnen, gitarist Rodrigo Fuentealba (Gabriel Rios) en gitarist Elko Blijweert.
Almost Bangor is geen akoestische plaat geworden, maar wel eentje met een akoestisch hart. Op het nummer 'Miles' gaat Novastar terug naar de essentie en hoor je de vroegere straatmuzikant Joost Zweegers. 'Because' geeft een vette knipoog naar Novastar in de nineties, zonder daadwerkelijk een stap terug te zetten. Op 'Weller Weakness', een wild swingende rocksong, laat  Wim De Wilde horen hoe een piano soms een pak slaag verdient en 'Mars Needs Woman', is simpelweg een track die het eeuwige leven verdient. De tien liedjes op 'Almost Bangor' duren allemaal samen iets langer dan een half uur. Eén vrije namiddag volstaat om eraan verslaafd te geraken.

Novastar treedt dit najaar live op in de volgende plaatsen:
06 november - Effenaar, Eindhoven
07 november - Oosterpoort, Groningen
08 november - Tivoli, Utrecht
09 november - Paard, Den Haag
11 november - Paradiso, Amsterdam

www.novastar-music.com