WALKING WITH DINOSAURS - THE LIVE EXPERIENCE naar Nederland

18-03-2009 @ 15:31

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2009 in Ahoy Rotterdam
Meer dan 200 miljoen jaar overheersten zij de wereld
Nu zijn ze terug in een spectaculaire nieuwe live show
Gebaseerd op de bekroonde BBC televisieserie

Na 65 miljoen jaar wandelen opnieuw dinosaurussen rond op onze planeet, in een spectaculaire nieuwe live show, die van 18 tot en met 20 september éénmalig te beleven is in Ahoy Rotterdam. WALKING WITH DINOSAURS The Live Experience is gebaseerd op de bekroonde BBC televisieserie waarin dinosaurussen op ware grootte tot leven worden gewekt in een van de spannendste shows die ooit is vertoond. 

WALKING WITH DINOSAURS wordt éénmalig naar Nederland gebracht door The Creature Production Company, een Australische theaterproducent onder leiding van Carmen Pavlovic, in samenwerking met BBC Worldwide. Pavlovic vertelt, ‘De BBC serie kende een geweldige mix van special effects, spanning en informatie. In onze show vind je dat allemaal terug, met nog iets extra’s: het is live! In deze productie zullen 15 brullende, grommende, levende dinosaurussen het publiek betoveren – ze zien er net zo uit als toen ze voor het eerst op aarde rondliepen. Omdat de dinosaurussen levensgroot zijn is het echt een kolossale show. Het spektakel van 15 miljoen euro heeft een omvang en kwaliteit die ongekend is en zowel jong als oud buitengewoon zal boeien. Met WALKING WITH DINOSAURS – The Live Experience hebben we naar ons idee een nieuw genre gevonden waarmee we hopelijk nog jarenlang mensen kunnen amuseren.'

Tim Haines, de bedenker en producent van de oorspronkelijke BBC serie, die wereldwijd door zo’n 700 miljoen mensen is gezien, stond WALKING WITH DINOSAURS met raad en daad bij. Zijn televisieserie won zes Emmy’s en drie BAFTA’s. ‘Het is de show The Live Experience gelukt wat in de serie ook zo’n succes bleek, namelijk mensen laten geloven dat ze naar echte dinosaurussen kijken.'

Sinds de Amerikaanse tournee, die begon in juli 2007, heeft WALKING WITH DINOSAURS vele records gebroken en uitverkochte zalen getrokken – in totaal is de show al door twee miljoen mensen bezocht. De show is langs geweest bij The Today Show, Good Morning America en bij Live with Regis and Kelly. Daarnaast verschenen recensies in Newsweek, The New York Times en de Wall Street Journal. De productie won in 2007 de THEA prijs voor Outstanding Achievement in Touring Event. De THEA prijzen worden sinds 1994 jaarlijks uitgereikt aan fascinerende projecten met een educatief, historisch karakter of grote entertainmentwaarde.
Uit de tijd van de dinosaurussen, die zo’n 200 miljoen jaar duurde, zijn tien soorten gekozen. In de show zijn onder meer te zien: de Tyrannosaurus Rex, de grootste engerd uit die tijd, daarnaast de Plateosaurus and de Liliënsternus uit het Trias, de Stegosaurus en de Allosaurus van het Jura en de Torosaurus en Utahraptor uit de afschrikwekkende geologische periode die het Krijt heet. De grootste van alle dino’s, de Brachiosaurus, meet bijna 19 meter van kop tot staartpunt en is 9 meter hoog.
In de show zien we de evolutie van de dinosaurussen, inclusief de veranderingen in het klimaat en in de geologie van de aarde, waardoor vele soorten zijn uitgestorven. Met een bijna cinematografisch realisme toont WALKING WITH DINOSAURS de communicatie over en weer tussen de dino’s en kan het publiek zien hoe de grote vleeseters evolueerden tot dieren die op twee poten liepen, en hoe de herbivoren hun behendige belagers van zich af wisten te schudden.
De geschiedenis van de wereld wordt getoond met het verspreiden van de continenten van de aarde en de overgang van de droge woestijn in het Trias naar de groene weides en weelderige bossen van het Jura. Oceanen ontstaan, vulkanen barsten uit, een bos vat vlam – alles verwijst naar de impact van de inslag van een enorm grote komeet op aarde, waardoor het uitsterven van de dinosaurussen werd veroorzaakt.
De dinosaurussen zijn levensgroot, levensecht en ongelooflijk behendig. In de eerste akte worden de beesten briesend de arena van Ahoy binnengeleid door een paleontoloog die, gekleed in safari outfit, hun levenswijze beschrijft. Na de pauze krijgen we meer actie te zien, uitvloeiend in een spectaculaire scène waarin een T-Rex moeder haar kind verdedigt tegen roofdieren. Het overtuigende ontwerp van de dieren maakt van ‘WALKING WITH DINOSAURS– The Live Experience’ een waar spektakel. Het heeft alles wat een ‘dinofiel’ maar begeert.

The New York Times vond dat de dinosaurussen in deze voorstelling een overweldigende comeback maken, na 65 miljoen jaar.’

Newsweek
noemde de show ‘een zeldzaam fenomeen in de entertainment: iets waarvan ouders en kinderen gezamenlijk kunnen genieten.

Regisseur Scott Faris: ‘Het publiek wordt meegenomen op een reis door de tijd en ze zien hoe de dinosaurussen eruit zagen toen ze nog de alleenheerschappij hadden – heel groot, soms angstaanjagend en soms grappig – elke dag vechtend voor hun leven. De bewegingen van de dinosaurussen lijken net echt – inclusief het grommen en snuiven en de bijbehorende opwinding. Het is echt heel realistisch!’

Sonny Tilders, de ontwerper en bouwer van de dino’s: ‘Veel van de technologie die we gebruikten voor WALKING WITH DINOSAURS wordt ook gebruikt in de filmindustrie. De computer software en hardware die we hebben ontwikkeld, is gebaseerd op de systemen die worden gebruikt voor animaties in de film. Om deze beesten eruit te laten zien alsof ze wel zes, zeven of zelfs 20 ton bewegen, hebben we zogenaamde ‘muscle bags’ gebruikt. Deze bestaan uit een speciale gaasachtige stof gevuld met piepschuim bolletjes, die op de bewegende delen van de lijven worden bevestigd. Als de dieren bewegen, lijkt het door die ‘muscle bags’ ze net op de bewegingen van echte spieren, vet en huid, zoals bij levende wezens. De poppenspelers maken gebruik van zogenaamde ‘voodoo rigs’. Dit zijn verkleinde versies van de dinosaurussen met dezelfde gewrichten en bewegingen als hun levensgrote evenbeelden. De poppenspeler beweegt met de ‘voodoo rig’ en deze worden via de computer radiografisch naar de eigenlijke dieren gestuurd, waar hydraulische cilinders de bewegingen nadoen. Daarnaast zit er een bestuurder onder de dieren die ze laat bewegen over de toneelvloer. Gespecialiseerde poppenspelers, binnenin de dieren, laten vijf kleinere dinosaurussen bewegen.

De show is ontwikkeld in Australië, waar WALKING WITH DINOSAURS na jaren werk tot leven kwam in de Acer Arena in Sydney in januari 2007. Een team van zo’n vijftig technici, bouwers, huidspecialisten, kunstenaars, schilders en animatie experts heeft er een jaar over gedaan om de productie op te bouwen, in een werkplaats vlakbij Melbourne die groot genoeg is om een Boeing 747 in te parkeren. Al snel na de Australische première bleek de voorstelling zo sensationeel te zijn dat een Amerikaanse tournee vlug geregeld was; na al drie maanden volle zalen te hebben getrokken in Australië. Nu volgt een Europese tournee, waarbij Groot Brittanië het spits afbijt in juli 2009. Nederland krijgt van 18 tot en met 20 september bezoek van de dinosaurussen.

www.dinosaurlive.nl

WALKING WITH DINOSAURS - THE LIVE EXPERIENCE

Vrijdag 18 september 19.00 uur.                                       
Zaterdag 19 september 15.00 uur en 19.00 uur.                                
Zondag 20 september 11.00 uur en 15.00 uur.
Ahoy - Rotterdam
Entree: € 49, € 45,  € 39 en € 29 (excl. servicekosten)