U2 overdondert publiek Arena

21-07-2009 @ 11:30

21 juli 2009
door Sieb Kroeske

Vanaf 1980 dat U2 voor t eerst voet op Nederlandse (en ook Europese) bodem zette heeft de band op mij indruk gemaakt (lees het U2&NL boekje bij het nieuwe album "No line on the horizon").
Iedere keer heb ik een afwachtende houding of ze de vorige keer zullen overtreffen. Nu was in dit geval de vorige keer (2005, ook in Arena) niet al te moeilijk, want dat optreden vond ik absoluut minder goed, vooral dank zij de slechte akoestiek van Amsterdam Arena.
Dit keer was het, wellicht dankzij het geweldige podium, beduidend beter, ik denk een van de betere indoor-optredens van de groep.

De U2 360° Tour ging voor de 9e keer van start en voor het eerst indoors sinds de start in Camp Nou, Barcelona.
Het podium is spectaculair, het bijbehorende beeldscherm nog spectaculairder en kom je de Arena binnen dan krijg je wat over je heen. Als een spin met enorme poten met 2 loopbruggen die bewegen tijdens de show.

Het voorprogramma van Snow Patrol was erg oke en jammer genoeg maar 45 minuten, genoeg gelukkig om de meest bekende nummers van de groep te laten horen.

De show van U2 startte met David Bowie's Space Odity uit 1968: geweldig!! wat blijft dat ook een ijzersterke klassieker. geheel passend bij het podium.

Bono bedankte Amsterdam/Nederland tussen de nummers door: 'Some funky stuff please..' Nothing is funkier than Mysterious Ways and as the groove gets going and a stadium gets moving, Bono pays thanks to this city and country. 'Thank you for so many nights in this city, the mysterious and magical port of Amsterdam. We've a lot of history here...' Some of that history, like photographer Anton Corbijn, is here for the show.'
Ook heette Bono, prins Willem Alexander en Maxima welkom. Het is onduidelijk of ze er nu wel of niet waren gisteravond.

Veel bekend werk is gespeeld (helaas niet "I will follow" het begin van de echte doorbraak van de groep via Nederland naar de rest van de wereld).
De tribute aan Michael Jackson was erg oke. De tribute aan het International Space Station en hun boodschap: 'The Future Needs A Big Kiss.' evenals de boodschap van Desmond Tutu. Koude rillingen bij 'Sunday bloody sunday' .

Eén van de meest opvallende nummers was de dirty dub remix van 'I Know I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight' met Larry rondlopend op het podium met een trommel. Dat nummer is nu een potentiele U2-klassieker. er is meer dan genoeg te vertellen, maar beleven is een must !

De groep begon strak om 21.30 en eindigde even voor 24.00u. Helaas zat een 2e toegift er niet in. Hopenlijk vanavond en dan met "I will follow", dat zou een super afsluiter zijn. We blijven het volgen. Genoeg tijd te gaan, zoals Bono ook stelde.

De komplete setlist van 20 juli was:
Breathe
No Line On The Horizon
Get On Your Boots
Magnificent
Beautiful Day
Mysterious Ways
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Angel of Harlem
In A Little While
Unknown Caller
Unforgettable Fire
City of Blinding LIghts
Vertigo
I'll Go Crazy (Remix)
Sunday Bloody Sunday
Pride (In The Name of Love)
MLK
Walk On
Where The Streets Have No Name
One
--------
Ultraviolet
With Or Without You
Moment of Surrender



http://www.u2.com/news/title/crazy-night-in-amsterdam

 

 foto's: Maricha Kroeske

picture before the 2nd U2 show Amsterdam Arena:

from left to right; Paul, Joke, Bono, Sieb