Soloalbum Sonja van Hamel uit op Basta

15-09-2009 @ 13:00

Helft van popduo Bauer schrijft titelsong film Winterland

Sonja van Hamel vormt sinds 10 jaar met Berend Dubbe het pop-duo BAUER. De Zilveren Harp winnaars zijn in die vorm in retraite gegaan en Sonja van Hamel is zich meer gaan richten op een solo carrière. In de afgelopen 3 jaar schreef zij filmmuziek voor een aantal korte films en reisde zij meerdere malen naar de VS waar zij met lokale muzikanten speelde. Muzikale invloeden die hun weerklank vonden in de nieuwe songs die ze componeerde.

Haar solo album WINTERLAND bevat een reeks popliedjes die opvallen door hun sterke melodieën en verassend wendingen. Ze liet zich inspireren door artiesten als Sufjan Stevens, Aimee Mann en Hanne Hukkelberg die zich ook in het grensgebied van pop, folk en filmmuziek begeven. Het instrumentarium is bewust beperkt gehouden en, in tegenstelling tot BAUER, nauwelijks electronisch. Bij de composities ging Van Hamel uit van de bezetting van haar 5 koppige live band. De originele combinatie van drums, bas, Wurlitzer piano, aangevuld door cello, banjo en meerstemmige zang, geven de muziek een unieke sound.

Het openingsnummer van de CD is ook de titelsong voor de gelijknamige speelfilm WINTERLAND van Dick Tuinder waar zij de soundtrack voor schreef. Op dit album staan een aantal tracks die speciaal voor de film geschreven werden. Voor deze nummers schreef zij i.s.m Martin Fondse arrangementen voor strijkkwartet en blazers.

De film WINTERLAND zal op 29 september in premiere gaan op het Nederlands Filmfestival. Tijdens de premiere zal de band van Sonja van Hamel de nummers live ten gehore brengen. Daarna volgt een reeks optredens in de Melkweg onder de naam WIINTERLAND LIVE waarbij de muziek en de film op verrassende wijze zullen worden gecombineerd en gepresenteerd.

Kunstenaar/filmmaker Dick Tuinder vervaardigde tevens het artwork voor de hoes van de cd. De grafische vormgeving van zowel cd als film werden door Sonja van Hamel gedaan.

Sonja van Hamel LIVE
29 september: Nederlands Filmfestival, Stadsschouwburg Utrecht (kleine zaal)
09, 10 en 11 oktober: WINTERLAND LIVE, Melkweg Theaterzaal
(CD Presentatie: 11 oktober)

Bekijk ook de WINTERLAND trailer

Sonja van Hamel Myspace: http://www.myspace.com/sonjavanhamel