Vol Gelredome geniet van Mega Piraten Festijn

13-12-2009 @ 19:58

Bekroning op zes jaar hard werken

Apetrots is Eddy Mensink. De organisator van het Mega Piraten Festijn heeft dan wel een paar nachten niet of nauwelijks geslapen, maar wat hij nu ziet gebeuren, daar heeft hij het allemaal voor gedaan. Het Mega Piraten Festijn heeft het Gelredome in Arnhem weten te vullen. Een bekroning op zes jaar lang tenten opbouwen door heel Nederland. Het is zaterdagavond en het Gelredome is bijna uitverkocht. Bijna 30.000 mensen vieren samen feest, dansen, springen en zingen. Langs de zijlijn kijken de leden van het kader van het Mega Piratenfestijn af en toe met grote ogen om zich heen. Een stadion. Vol. “Het is niet te geloven!”
“Of ik nu nog ergens van droom
”, vraagt Eddy zich af. “Ja, misschien de Arena…” Hij lacht en haalt zijn schouders op. “Ik weet het ook echt niet. Zes jaar geleden zijn we begonnen met een tentje in Lemelerveld. En ik twijfelde toen nog of ik het wel moest doen. Mijn vader zei toen dat ie me mijn benen wel kon breken omdat ik zoveel financieel risico nam. En moet je dit zien. Een vol stadion. Echt geweldig! Ik ben er apetrots op dat we nog steeds populair zijn en dat we dit samen met elkaar voor mekaar hebben gekregen. Gewoon een paar boeren uit Overijssel. In je eentje kun je niks en samen kun je alles!

De tent is met een paar enorme lichtslingers aangekleed. Het publiek ziet eruit als een bonte massa. Een deel van de bezoekers heeft zichzelf versierd met neonlichtjes. Het flikkert en het blinkt in het Gelredome. De artiesten trekken in sneltreinvaart voorbij. Ze zingen twee of drie van hun grootste hits en hoppa, op naar de volgende. Of je nou 3JS heet of Marianne Weber, of je nou Gerard Joling bent of Jan Smit. Het publiek vreet het allemaal. Na afloop van het optreden van 3JS betreedt Angela Esajas van Sterren.nl het podium om de Bronzen Ster uit te reiken, de prijs voor de beste nieuwkomer. Na het voorlezen van de genomineerden stelt ze het publiek de vraag wie er moet winnen. Iedereen brult Frans. Inderdaad, Frans Duijts is de winnaar. Hij mag meteen twee liedjes zingen. Natuurlijk zijn dat zijn hits ‘Lieveling’ en ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’. Het publiek vreet het. Achterin de zaal wappert een trotse piratenvlag. Maar of dat geuzengevoel nog wel zo terecht is als je het Gelredome weet vol te krijgen…? “Ongelooflijk”, reageert Frans na afloop. “Toen ik het podium op kwam, voelde ik het enthousiasme over me heen komen. Als je me dit een jaar geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard. ‘Je moet niet zo vaak in de kroeg zitten’. Dit had ik nooit verwacht. Ik hoopte het natuurlijk wel en stiekem droomde ik ervan, maar het gebeurt nu allemaal echt. Volgend jaar kom ik met een nieuw album, ik ben bezig met een fanclubdag, er komen eigen optredens en we zijn bezig met een reality soap. Wat boekingen betreft, loopt het storm. Ik denk dat we al heel snel de agenda voor 2010 moeten sluiten.” Vader Chris kijkt trots toe. Hij heeft de award vast. En hij zal hem ook niet los laten.

Hoogtevrees

Ondertussen staan de Piratentoppers al op het podium. In een sneltreinvaart brengen Harm Wolters, Patrick! en Martin Dams een medley van piratenklassiekers. Het publiek brult alles mee. De liedjes zijn de echte sterren. Maar dan kondigt presentator Willie Oosterhuis een gastoptreden aan en betreedt niemand minder dan Anneke Grönloh het podium. Samen met Harm Wolters daalt ze de enorme podiumtrap af. En het viertal zingt vervolgens een aantal van Anneke’s grootste hits zoals natuurlijk ‘Soerabaja’ en ‘Brandend Zand’. Op de schermen aan de zijkanten van het podium zijn de gezichtsuitdrukkingen van de heren en dame te zien. De heren kijken af en toe ze als een verrast klein kind het publiek in, zelf niet eens beseffend wat hen allemaal overkomt. Na het optreden is het in de kleedkamer van Anneke een gezellige boel. Gerard Joling komt nog even langs om wat te ouwehoeren over zijn nieuwe coiffure en de stemming is opperbest! Martin Dams is trots. “Ze vroegen me al of ik niet teleurgesteld was dat we de prijs voor de beste nieuwkomer niet hebben gewonnen. Nou echt niet. Frans heeft hartstikke terecht gewonnen en wij hebben bovendien al twee awards. De eerste is dat we hier mogen staan en de tweede is het optreden met Anneke.” Ze heeft ontzettend genoten van de samenwerking met de drie heren. Want de medley die ze op het podium brachten, hebben ze ook al opgenomen. Zonder elkaar in de studio te hebben gezien. Maar de kennismaking met de heren eerder die dag was zeer hartelijk. “Het klikt en het was heel gezellig. Ik ben er trots op dat mijn Nederlandstalige repertoire nog zo bekend is. Branden Zand staat nog hoog in de top 2000. De jongeren kennen het ook. Dat merk je hier.” “En Anneke gaat er ook alleen maar jonger uitzien”, charmeert Dams nog even. “Schrijf dat op”, dicteert Anneke lachend. Ze geeft toe dat ze zenuwachtig was. “Niet voor het optreden, maar voor de podiumtrap. Ik heb enorm last van hoogtevrees.

Doodmoe
Op het podium jut Willie het publiek nog maar even een keertje op. ‘We gaan met z’n allen in de blote kont’. En dan davert ‘In de blote kont’ van de Drentse boerenrockband Mooi Wark door het Gelredome. De hele vloer stuitert op en neer. Eventjes later nemen Jan Smit en Damaru de Zilveren Ster, de prijs voor het favoriete nummer van het jaar, in ontvangst voor hun hit ‘Mi Rowsu’ (Tuintje in mijn hart). Natuurlijk deint het hele stadion mee als ze het liedje vervolgens ook zingen. Eventjes later krijgt Jannes een op het podium een gouden plaat overhandigd voor zijn nieuwe cd ‘De nieuwe van…’ Wat later zorgt Jan Keizer voor een nieuw hoogtepunt met zijn vertolking van ‘Les Lacs du Connemara’. Het publiek brult het strijdlustige lied heldhaftig mee. Na Jan Smit is het aan Nick & Simon om het festival af te sluiten. Maar niet voordat ze de ‘Gouden Ster’, de prijs voor de favoriete act krijgen uitgereikt. De twee Volendamse vrienden triomferen. Vier liedjes doen ze, ‘Lippen op de mijne’, de nieuwe kerstsingle ‘Santa’s Party, ‘Pak maar m’n hand’ en ‘Rosanne’. Het laatste nummer wordt afgesloten met een explosie van vuur, rook en confetti. Het is afgelopen. Ongetwijfeld tot grote vreugd van die ene medewerkster die de ondankbare taak had om het tijdsschema in de gaten te houden. “We hebben een programma van vijf uur in ongeveer drie uur moeten proppen. Daar is heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan”, verzuchtte ze eerder die avond. Nick Schilder, de helft van Nick & Simon, is trots op de prijs, maar is ook doodmoe. “We hebben de vorige nacht hooguit 2,5 uur kunnen slapen. Maar we hebben een bijzonder jaar achter de rug. Vier nummer 1 hits. Een dubbel platina cd. Zo’n optreden als dit is echt te gek. We hebben wel eerder in een stadion gestaan, maar het is toch niet alledaags voor ons. En het is ook een enorm leuk publiek. De bezoekers van de Mega Piratenfestijnen gaan met hart en ziel voor hun muziek. Daar zit ontzettend veel liefde. En dat voel je. Dit is niet zo maar een publiek. Dit is de kern van de fans van het Nederlandstalige lied!

Het laatste woord is aan Eddy Mensink, die backstage gelukzalig zit na te genieten. “Zet er alsjeblief in dat ik alle bezoekers wil bedanken voor de afgelopen jaren en het succes van het MPF. En volgend jaar gaan we opnieuw ons best doen om de bezoekers van de feesten weer iets heel moois voor te schotelen!