Trendspotting: AUSTIN (Texas)

02-03-2010 @ 15:47

VPRO’s Trendspotting gaat naar het South By South West (SXSW) Festival in Austin, Texas.

Wat 24 jaar geleden begon als een evenement voor de muziek- en filmindustrie kent ook een indrukwekkende afsplitsing voor nieuwe media en is inmiddels een van de grootste mediafestivals in de wereld. De combinatie van muziek, onafhankelijke film en de presentatie van voortschrijdende technologieën maken SXSW tot een bijzonder festival dat uniek is in de wereld: Tomorrow Happens Here, aldus de organisatie. Nieuwe ontwikkelingen zoals Twitter zagen op SXSW het daglicht, onafhankelijke filmmakers vinden in Austin een podium voor hun films en vele muzikanten presenteren zichzelf aan een gretig publiek. Trendspotting gaat op zoek naar de nieuwe trends, bands en filmmakers die hun eigen weg bewandelen en gebruik maken van nieuwe technologieën om onafhankelijk te blijven.

Singer-songwriter Marike Jager bezoekt samen met Trendspotting het festival en zal met diverse muzikanten en filmmakers spreken over het belang van onafhankelijkheid, de grootsheid van SXSW en de bijzondere sfeer in Austin, the music capital of the world.

Trendspotting ontmoet onder anderen de toonaangevende mediatheoreticus en internetvisionair Douglas Rushkoff. Hij opent het festival met zijn speech "Program or Be Programmed: 10 Commands for a Digital Age". En onlangs verscheen zijn boek Life, Inc: How the World Became a Corporation and How to Take it Back, inmiddels een wereldwijde bestseller.

Uitzending: vrijdag 9 april 2010, 22:50 uur, Nederland 2