ANP komt volledig in handen van V-Ventures

28-05-2010 @ 21:28

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) krijgt een nieuwe eigenaar. V-Ventures heeft met de huidige aandeelhouders, NPM Capital, Gimv en het management, overeenstemming bereikt over de overname van het volledige aandelenkapitaal.

Deze overname past bij de ambities van V-Ventures,” zegt algemeen directeur Guido van Nispen. “V-Ventures heeft als missie een betekenisvolle rol in het Nederlandse medialandschap te spelen. Met de aankoop van het ANP kunnen wij onze missie nog verder invulling geven. Deze stap maken wij ook omwille van het behoud van kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse journalistiek en het Nederlandse medialandschap. Dus niet als een project voor vijf of tien jaar, maar als een investering met een langetermijnhorizon. Met onze ambitie om vernieuwend te zijn, onze financiële basis en het talent en de infrastructuur die we in huis hebben, bieden we het ANP een solide platform voor de toekomst.” Het ANP zal als zelfstandig onderdeel binnen V-Ventures opereren.

Het ANP staat volgens V-Ventures voor een uitdagende toekomst. Guido van Nispen: “Het medialandschap verandert in hoog tempo door een herverdeling van advertentiebudgetten, een beweging van analoog naar digitaal en de ontwikkeling van nieuwe nieuwsbronnen en distributiemodellen. Wij geloven dat het ANP met zijn focus op pionieren, innovatie en branding in staat zal zijn om zijn leidende positie als onafhankelijke maker, verzamelaar, controleur en distributeur van nieuws en informatie in Nederland te bewaren en verder uit te bouwen.

Volgens algemeen directeur Luc van Gompel van het ANP heeft het persbureau belang bij een aandeelhouder voor de lange termijn, die tevens kan fungeren als een strategische, innovatieve partner. “Sinds 2004 heeft het ANP onder de hoede van NPM Capital en Gimv met veel succes gebouwd aan het versterken van de organisatie en het verbeteren van de marktpositie. Met V-Ventures als nieuwe aandeelhouder kunnen we volgende stappen zetten bij het realiseren van onze groeistrategie. V-Ventures hecht aan onze rol in het Nederlandse mediaveld en ziet het ANP tevens als hoeksteen binnen hun groep en als het leidende merk van hun crossmedia-activiteiten. Die rol willen wij graag spelen.”

Vanzelfsprekend ondersteunen V-Ventures en het ANP de journalistieke onafhankelijkheid en de kwaliteit en zorgvuldigheid in de berichtgeving en de dienstverlening aan klanten van het ANP. Ook toekomstige innovaties zijn door de nieuwe aandeelhouder gewaarborgd. Nadere financiële details worden niet bekendgemaakt.

V-Ventures is onderdeel van Vereniging Veronica en onderneemt commerciële activiteiten op de Nederlandse mediamarkt onder eigen merken. V-Ventures richt zich voornamelijk op crossmediale ontwikkelingen en ondersteunt ambitieuze en veelbelovende mediapioniers. Tot de huidige activiteiten behoren onder meer: V-Academy, het eigen interne crossmedia opleidingsinstituut en ontwikkellab voor formats, Kink FM, het landelijk radiostation sinds 1995 dat 24 uur per dag, 7 dagen per week de betere pop- en rockmuziek uitzendt, en VMedialab, waarin onderzoeksactiviteiten, eigen projecten en investeringen zijn ondergebracht. Daarnaast neemt V-Ventures via het investeringsfonds Dutch Creative Industry Fund (DCIF) deel in startende mediaondernemingen. Behalve V-Ventures participeren Sanoma Digital, Telegraaf Media Group en IDG Nederland in DCIF. Algemeen directeur van V-Ventures is Guido van Nispen.

Naast V-Ventures is Veronica Story Holding de tweede zelfstandige holding binnen Vereniging Veronica. Veronica Story Holding richt zich op die activiteiten die direct met het merk en de geschiedenis van Veronica te maken hebben: het beheert het digitale archief (de Veronica Story). Het bestuur van Vereniging Veronica geeft leiding aan Veronica Story Holding.
SBS en Sky Radio Group exploiteren het merk Veronica commercieel op radio, tv, print en internet.

Over het Algemeen Nederlands Persbureau ANP  

ANP Media verzorgt in berichten, sms-alarmeringen, foto’s, videoclips en -journaals, graphics, radiobulletins en teletekst nieuws voor vrijwel alle Nederlandse media (televisie, radio, kranten, internet, mobiel, magazines) en produceert dagelijks gemiddeld 350 tot 400 nieuwsberichten; 24 uur per dag, zeven dagen per week. Op het gebied van financieel nieuws verzorgt het ANP samen met Thomson Reuters een dienst voor media en de zakelijke markt.

ANP Business verkoopt, in samenwerking met uitgevers, onder meer digitale knipselkranten en de Nederlandse media-agenda in de zakelijke markt, en produceert in opdracht foto- en videoreportages. ANP Pers Support is een joint venture met PR Newswire, dat via het tekstnet van het ANP integrale persberichten verspreidt onder de Nederlandse media. Het ANP bestaat 75 jaar en heeft vestigingen in Rijswijk/Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel en telt 210 fte.

bron: http://www.veronicastory.nl/v-ventures/