Solo-album PHILIP SELWAY: Familial

07-09-2010 @ 10:40

"Familial" van Philip Selway bevat een collectie fragiele nummers die recht uit het hart komen en dat zal sommigen verrassen en verbazen, want het ligt niet in de natuur van drummers om dergelijke soloalbums te maken. Sterker nog, Familial is zo’n goed album dat het lijkt alsof Philip Selway al zijn hele leven singer-songwriter is in plaats van drummer in een van de grootste bands ter wereld, Radiohead.
Voor de oorsprong van Selways solodebuut moeten we terug naar 2001 toen Neil Finn van Crowded House een benefietavond organiseerde met Johnny Marr, Eddie Vedder, Lisa Germano, voormalig Soul Coughing bassist Sebastian Steinberg en Ed O’Brien en Philip Selway van Radiohead. Het album wat hieruit voortkwam, 7 Worlds Collide, kwam op conto van Neil Finn & Friends, maar toen het project in 2008 nieuw leven werd ingeblazen, waren de compositorische bijdragen gelijkwaardiger verdeeld en deden ook leden van Wilco mee.
In de studio van Finn in Auckland kwam Selway in januari 2009 op indrukwekkende wijze voor de dag met het nummer The Ties That Bind Us, zijn debuut als leadzanger. Dat nummer werd, samen met The Witching Hour, een ouder nummer van Selway, opgenomen voor het 7WC album The Sun Came Out dat in augustus van dat jaar uitkwam. Weer terug thuis vroeg Selway engineer en producer Ian Davenport hem te helpen met de
opnamesessies die hij wilde doen. Vervolgens nodigde hij Lisa Germano, Sebastian Steinberg, Wilco drummer Glenn Kotche en multi-instrumentalist Patrick Sansone uit om met hem een album op te nemen. Familial is allesbehalve een rockproject en ook geen album met door folk gedefinieerde ballads. Het album is muzikaal veel breder en veel gangbaarder dan dat. Vreemd genoeg zijn er niet veel recht-toe-recht-aan drumpartijen op te vinden,
maar maakt Selway meer gebruik van percussie en ritmische texturen. Soms zijn de beats en het instrumentarium zo subtiel dat je de sfeer van de opnamen proeft. Het laat ruimte voor de teksten, die intiem en persoonlijk van aard zijn.

PHILIP SELWAY: Familial
Bestelnr. CD: BELLACD250
genre: singer-songwriter
label: Bella Union / CoOp
release: 30/08/2010

http://www.philipselway.com/

http://www.myspace.com/philipselway