EUROSONIC NOORDERSLAG 2011

14-09-2010 @ 19:22

The European Music Conference and Showcase Festival

Sprekers, succes van Noorse artiesten op Eurosonic, ETEP resultaten, European Festival Awards en meer

Eurosonic Noorderslag is Europa's belangrijkste live-muziekindustrie conferentie en showcase festival voor Europees talent. Het vindt van 12 tot en met 15 januari 2011 plaats in Groningen.

Voor de speciale 25e editie kan Eurosonic Noorderslag met gepaste trots twee Amerikaanse keynote sprekers aankondigen. De eerste is Bob Lefsetz, deze muziekindustrie legende is de auteur van de beroemde nieuwsbrief “The Lefsetz Letter” waarin Lefsetz zich aan niemand conformeert en geen blad voor de mond neemt. Hij behandelt onderwerpen die de kern vormen van de muziekindustrie, waaronder het downloaden, ticketing en de muziek zelf.
De tweede spreker is Fred Goodman, een journalist die buitengewoon veel kennis van de muziekindustrie heeft. Goodman heeft de problemen van de wereldwijde muziekindustrie ontleed en details blootgelegd. Verwacht een uur vol openbaringen, provocerende gezichtspunten en grappige anekdotes van een van de meest vooraanstaande kroniekschrijvers van de muziekindustrie.

Eurosonic Noorderslag start dit jaar een dag eerder op woensdagavond 12 januari met de European Border Breakers Awards (toegankelijk voor alle conferentiedeelnemers) en de European Festival Awards (uitsluitend voor festivals en promotors). Gedurende de conferentie worden in meer dan 100 paneldiscussies en bijeenkomsten de huidige staat en ontwikkelingen  van de Europese muziekindustrie besproken. De focus ligt daarbij op Europese muziek, touren, festivals, de (live) muziekindustrie en media ontwikkelingen. De conferentie omhelst ook industrie bijeenkomsten van: Yourope, the European Broadcasting Union (EBU), European Talent Exchange Program (ETEP), The European Export Office(s) en Network Europe.

Succes van Noorse artiesten op Eurosonic
Noorwegen was gekozen tot focusland voor Eurosonic 2010, met 22 acts die showcases verzorgden tijdens het evenement. Dit had vervolgens tot resulstaat dat meer dan 80 festival optredens en 40 club shows en tours aan de Noorse artiesten werden aangeboden. Diverse acts worden sindsdien vertegenwoordigd door een agent in nieuwe gebieden en ontvingen ontzettend veel media aandacht en airplay op de radio. Minstens 15 contracten met agenten werden getekend tijdens of na Eurosonic. Dit is vooral van belang, aangezien deze samenwerkingen voor de lange termijn zijn en ervoor zorgen dat de artiesten waardevolle zichtbaarheid krijgen, wat op zijn beurt de interesse voor Noorse muziek op de Europese markt vergroot.

Een voorbeeld van een act die veel profijt van Eurosonic 2010 heeft gehad is The Megaphonic Thrift. Zij kregen 8 festival shows aangeboden en tekenden een contract met een Europese agent wat vervolgens resulteerde in 35 optredens. Ook kreeg de band airplay op de Engelse radio na hun show op Eurosonic. Een ander voorbeeld is de jazz-metal band Shining, die 15 festival shows en twee tours kregen aangeboden, veel aandacht van mainstream media en stijgende albumverkoop in de Benelux.

Dit bewijst dat Eurosonic een heel belangrijk podium voor Noorse bands in de alternatieve genres is geworden.

Eurosonic is by far the most important European festival for people in the live music industry”  zegt Vegard Strømsodd van Amber Booking, die de 5 acts The Low Frequency In Stereo, Shining, Audrey Horne, Rockettothesky en Major Parkinson op Eurosonic 2010 vertegenwoordigde.

Noorse artiesten die optraden tijdens Eurosonic 2010 waren; Audrey Horne, Mari Boine, Diskjokke, Donkeyboy, Harrys Gym, I Was a King, Jarle Bernhoft, Kaizers Orchestra, Kvelertak, Major Parkinson, Marit Larsen, The Megaphonic Thrift, Monolithic, Noora Noor, Pony the Pirate, Rockettothesky, Serena Maneesh, Shining, Sivert Høyem, The Low Frequency In Stereo, Ungdomskulen, Wardruna.
Bezoek voor meer informatie de website van Music Export Norway

Update ETEP Resultaten
Aangezien de uitwisseling en steun van nieuwe Europese muziek in Europa een van de belangrijkste doelstellingen is van Eurosonic Noorderslag, werd in 2003 het speciale European Talent Exchange Program (ETEP) geïntroduceerd. Elk jaar brengt ETEP de belangrijkste Europese festivals, radiostations en andere media samen en stimuleert ze om een selectie artiesten uit te wisselen. Sinds de start van het ETEP programma in 2003 werden in totaal 1145 shows door 418 Europese artiesten gepresenteerd op de 60 ETEP festivals (2003-2010). De twee best presterende acts van 2010 zijn Mercury Prize winnaar The XX en de IJslandse band FM Belfast.

Kijk op www.etep.nl voor een compleet overzicht van de resultaten.

European Festival Awards
Met honderden genomineerde festivals maken fans zich op voor de eerste stemronde. In de weken die volgen zullen naast een vakjury uit de muziekindustrie enkele honderdduizenden festivalliefhebbers op hun favoriete festivals stemmen in categorieën als Best Major, Medium en Small Festival, Best Indoor Festival, Artist’s Favourite European Festival, en Best European Festival Line-up.

In navolging van een uitverkochte eerste editie tijdens Eurosonic Noorderslag 2010, vindt de uitreiking van de European Festival Awards in 2011 plaats op een grotere locatie (de Stadsschouwburg te Groningen), met meer categorieën. De uitreiking op 12 januari, georganiseerd door Yourope en Virtual Festivals Europe in samenwerking met Eurosonic Noorderslag, opent de 25ste editie van Eurosonic Noorderslag geheel in stijl. Dit evenement borduurt voort op het succes van de UK Festival Awards, die al sinds 2004 worden uitgereikt. Kijk voor meer informatie op www.festivalawards.com

Popview Music Photography Competition
In januari wordt alweer de vierde editie van de Popview Music Photography Expositie georganiseerd in fotogalerie Noorderlicht. Popview toont jaarlijks het werk van tien talentvolle jonge Europese muziekfotografen. Ook dit jaar wordt in samenwerking met Eurosonic Noorderslag de Lex van Rossen Award uitgereikt, een stimuleringsprijs voor jonge Europese muziekfotografen. Vorige winnaars van deze award waren Annie Hoogendoorn, Graham Smith en Tom Verbruggen. Fotografen uit Europa die willen meedingen naar deze prijs kunnen hun portfolio aanmelden via www.popview.eu .

De inschrijving loopt tot vrijdag 1 oktober 2010.

Verhalen gezocht
Eurosonic Noorderslag bestaat 25 jaar. De festivalorganisatie wil dit moment aangrijpen om een beeld te vormen van een kwart eeuw Europa's grootste schowcasefestival en -evenement. Eurosonic Noorderslag start daarom met het verzamelen van ervaringen van bezoekers uit het verleden. Op www.eurosonic-noorderslag.nl kunnen bezoekers hun verhalen, foto's, filmpjes en geluidsfragmenten delen.

Registratie Eurosonic Noorderslag
Om deel te kunnen nemen aan de Eurosonic Noorderslag conferentie moet men geregistreerd zijn. De registratiekosten gaan omhoog naarmate het evenement nadert. Dus schrijf snel in en bespaar.

Tarieven & deadlines:
Alle Early Bird tickets zijn uitverkocht
Medium         € 235 registreer voor 15 oktober
Late             € 275 registreer voor 17 december
Walk-up        € 295 registreren vanaf 17 december

Klik hier om te registreren.

Over Eurosonic Noorderslag
Eurosonic Noorderslag is Europa’s belangrijkste live-muziekindustrie conferentie en showcase festival voor Europees talent. Met meer dan 2800 professionals uit de Europese muzieksector, showcases door 260 artiesten en een conferentie met 100 paneldiscussies, keynote sprekers, interviews en bijeenkomsten, is Eurosonic Noorderslag het toonaangevende uitwisselings- en netwerkplatform voor Europese muziek, Europese artiesten, en professionals en organisaties uit de internationale muziekindustrie.

Eurosonic Noorderslag is inmiddels toegekomen aan haar 25ste editie. De verjaardag wordt op gepaste wijze gevierd, met Nederland als focusland. Tijdens de conferentie wordt er uitgebreid ingegaan op de handelsrelaties en de muziekindustrie van Nederland, terwijl er op het festival een staalkaart van muziek uit Nederland wordt geprogrammeerd.

Woensdag 12 januari: The European Festival Awards / The European Border Breakers Awards
Donderdag 13 januari: Eurosonic Festival en Conferentie
Vrijdag 14 januari: Eurosonic Festival en Conferentie
Zaterdag 15 januari: Noorderslag Festival en Conferentie

Eurosonic festival presenteert een gevarieerd aanbod van Europees talent in de Groningse binnenstad. Als grootste Europese showcase festival is Eurosonic Noorderslag het belangrijkste platform van nieuw Europees talent. Met de European Broadcasting Union (EBU), Yourope en Network Europe die extra aandacht schenken aan optredende artiesten, speelt Eurosonic Noorderslag een belangrijke rol in de ontwikkeling en circulatie van talent in Europa en daarbuiten. Van belang hiervoor is het eigen ETEP (European Talent Exchange Program). Sinds de start van dit programma in 2003 werden in totaal 1145 optredens door 418 Europese artiesten gegeven op de 60 bij ETEP aangesloten festivals.

Noorderslag
festival is al 24 jaar het belangrijkste meetinstrument voor Nederlandse popmuziek. Op zaterdag 15 januari presenteert Noorderslag de beste Nederlandse acts in elk muziekgenre, van hiphop tot pop, avant-garde, dance, alternatief en alles daar tussen.

Conferentie: Tijdens de conferentie worden met meer dan 100 paneldiscussies en bijeenkomsten de huidige staat en nieuwe ontwikkelingen in de Europese muziekindustrie besproken. De focus ligt daarbij op Europese muziek, touren, festivals, de (live) muziekindustrie and media ontwikkelingen. De conferentie omhelst ook muzieksector bijeenkomsten van: Yourope, the European Broadcasting Union (EBU), European Talent Exchange Program (ETEP), The European Export Office(s) en Network Europe.

Awards: Eurosonic Noorderslag is de troste thuisbasis van divere awarduitreikingen zoals The European Border Breakers Awards, The European Festivals Awards en The Interactive Award.
In 2010 werd de show van The European Border Breakers Awards 2010 gepresenteerd door tv-legende Jools Holland en op televisie uitgezonden in 12 verschillende Europese landen.

Internationale media aandacht: Eurosonic Noorderslag ontvangt internationale media aandacht in Europa en daarbuiten, waarbij nauw wordt samengewerkt met Europese media om de optredende artiesten meer exposure te kunnen bieden. In 2009 werden 334 optredens uitgezonden op 21 radiostations aangesloten bij de European Broadcasting Union. Met deze EBU achter het festival bereiken radioshows met Eurosonic en Noorderslag concerten tot Oost en Zuid-Europa en verder... een miljoenenpubliek.

Testimonials
'The whole event is in the beautiful town of Groningen and has a great vibe that comes with all early shows in bands careers. It just so happened that after our show, some of the audience became fans and thus asked us to play on some of the festivals and shows that they book and that was very flattering. From that show we were allowed to discover some beautiful areas of Europe over the summer'.' Charles Cave, White Lies (GB)

'Have so far received about 20 festival offers for FM Belfast this summer. Not sure whether it's entirely because their Eurosonic Noorderslag performance but it sure has helped a lot.' FM Belfast / Stefan Juhlin (Pitch & Smith Agency)

'Due to their gig at Eurosonic Noorderslag, The Megaphonic Thrift signed an European booking deal with top agent Steve Zapp of ITB'. The Megaphonic Thrift

'The best organized music conference on earth' Folkert Koopmans, Fpk Scorpio, Germany

'I found the conference extremely valuable. The delegates are valuable connections in the European music business. The showcase artists were top notch. Best of all is the proximity of the venues to each other, allowing the delegates to see a huge variety of music in one night.' Tom Windish, The Windish Agency, USA

'The most important gathering in the European live music business calendar' Pollstar, USA

'One of the most important platforms there is for bands looking to break into the Europeean Market' Music Week, UK

'The place to second guess who'll be the big European bands of the year.' NME, UK