Introducing: Ster - pianist, accordionist, composer

20-02-2012 @ 21:32

Ster (haar werkelijke naam is Sigrun Paschke) studeerde piano, accordeon en compositie aan het conservatorium van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ze is blind geboren en heeft een visie ontwikkeld die geen ogen vereist. In Die Donker is de titel van haar eerste CD, met daarop vijftien eigen geschreven pianocomposities. Deze verraden haar klassieke opleiding, maar bevatten ook elementen uit de jazz- en wereldmuziek. Ster woont de helft van de tijd in Kaapstad en de andere in Berlijn, een stad die haar op creatief niveau erg inspireert en waar ze samenwerkt met uiteenlopende muzikanten. Toen de Nederlandse zanger en componist Stef Bos haar voor het eerst hoorde spelen, was hij zeer enthousiast. Hij nodigde haar uit om in zijn Niemandsland studio opnames te komen maken en al gauw leidde deze samenwerking ook tot een uniek concept: het concert In Die Donker, gespeeld door Ster en onder regie van Stef Bos. Door in het donker muziek ten gehore te brengen, wordt die intenser beleefd. Het publiek reist mee naar de essentie en ervaart dat de klanken een eigen, haast magisch leven gaan leiden; ze kunnen doen huiveren en verwarmen, ze lijken zich te bewegen, rekken zich uit, groeien aaneen of uit elkaar, stuiteren als stemmen in een leeg gebouw en zelfs de stilte spreekt een eigen taal. Tussen de composities door is de stem van Stef aanwezig met gedachten en gedichten. Vanaf 17 april zal de tour In Die Donker ook in Nederland en België te beleven zijn.

concertagenda

SterIn Die Donker
label: Warrelwind / distr.: Coast Company

http://www.sterpaschke.com

Ster over In Die Donker:
The CD is perfect for listening to in the dark under a snugly blanket while sipping on a glass of excellent wine and devouring a slab of gourmet chocolate".

From creative advertising to neurotic music videos, our eyes and ears are bombarded with lyrical, sugar-coated commercial sounds. Fuelled with performers’ egos and wrapped up in prodigal pictures and packaging, it’s all about production. But rejoice, purists, there may finally be a way back to the essence of things. It’s time to switch off the lights and listen to Ster.” – Daily Maverick (Zuid-Afrika)

Born blind, Ster can feel the colours of sounds (…) The music she has composed and performs is nothing short of an aural feast.” – Sunday Independence (Zuid-Afrika)