13-10-2014 @ 13:43
EYE brengt Gone With the Wind vanaf 18 december opnieuw uit in de bioscoop, in een nieuwe restauratie. De bijtende liefdesvertelling van epische proporties heeft een van de beroemdste koppels uit de filmgeschiedenis in de hoofdrol. Tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog ondervindt de verwende 'southern belle' Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) de nodige problemen op het gebied van de liefde met Rhett Butler (Clark Gable). De film met ‘de beroemdste filmquote ooit’ was goed voor acht Oscars.
Bijna vier uur duurt de onvervalste klassieker Gone with the Wind, met sterren Clark Gable en Vivien Leigh als problematische geliefden. De verfilming van het gelijknamige boek van Margaret Mitchell door Victor Fleming leverde volgens het American Film Institute ‘de beroemdste filmquote ooit’ op. De film werd bekroond met acht Oscars, waaronder die voor beste film, regie, fotografie, vrouwelijke hoofdrol en scenario. De Oscar voor beste bijrol ging naar Hattie McDaniel, de eerste Afro-Amerikaanse actrice die een Academy Award kreeg toegekend.
Ze heet Scarlett O’Hara en ze is de archetypisch verwende Southern Belle; ze wentelt zich in de aandacht van alle rijke jonge mannen in de stad en verwacht haar leven in luxe door te brengen. Dan breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit en verliest de familie O’Hara have en goed. De geruïneerde Scarlet (Vivien Leigh) zet alles op alles om haar oude status te herkrijgen: zonder scrupules werkt ze zich omhoog binnen de nieuwe orde die is ontstaan na de overwinning van de Noordelijken. Haat en afgunst zijn haar deel; ook de stormachtige romance met voormalige playboy Rhett Butler (Clark Gable) loopt op de klippen. ‘Frankly , my dear, I don’t give a damn’ luidt Butlers beroemde quote.
Het verhaal over opkomst en val van een verwende schoonheid – een adaptatie van Margaret Mitchells roman – zou niet zo een indruk hebben gemaakt als regisseur Victor Fleming niet had gekozen voor een weelderige art-direction, hoogdramatische scènes en een vrouw in de belangrijkste rol. Vivien Leigh vertolkt de rol van een egoïstische, maar getalenteerde ‘social climber’ met verve en draagt de film. Te zien zijn ook de jaren-dertigsterren Olivia de Havilland en Leslie Howard. Het drama werd door vier man geregisseerd, maar is feitelijk het werk van producent David O. Selznick.
Gone with the Wind is ook een van de eerste Hollywood-producties waarin ten volle gebruik wordt gebruik gemaakt van het Technicolor-proces en geldt daarom als een mijlpaal in de volwassenwording van de kleurenfilm.
Gone With the Wind is een restauratie van de BFI, aangekocht door EYE. Vanwege de lengte wordt de film bij EYE ook aangeboden in verschillende arrangementen, bijvoorbeeld met diner of lunch.
Gone With the Wind, vanaf 18 december in de landelijke bioscopen en EYE, IJpromenade 1, Amsterdam