Vader Abraham - Pierre Kartner 80 jaar

19-04-2015 @ 12:09

2 Augustus 1969, komt de eerste compositie van Pierre Kartner, ‘Vaarwel ik zal geen traan meer om je laten’, de top 40 binnen als hit van Corry & De Rekels. De eerste, naar later zal blijken van een lange reeks hits op rij, uit de koker van Kartner. In 1971 maakt Nederland kennis maken met de alter ego van Pierre Kartner de bijbelse figuur, Vader Abraham. De zanger Vader Abraham wordt uit pure noodzaak geboren. Kartner heeft het carnavals nummer ‘Vader Abraham had 7 zonen’ geschreven maar heeft geen artiest voor handen om het nummer over het voetlicht te brengen. Geen nood, Pierre Kartner transformeert zich tot de figuur Vader Abraham en scoort een vette hit met het door hem geschreven nummer. Vanaf dat moment zal Pierre Kartner door het leven gaan als de cultfiguur Vader Abraham.
De ene keer in een doldwaze carnavaleske uitmonstering zoals in ‘Den Uyl is den olie’ of ‘Wat zien ik’, dan weer als de beschouwende wijze oude man in ‘Zou het erg zijn, lieve opa’ waarin hij antwoordt, dat het in de wereld nog allemaal zo slecht niet gesteld is, als je maar van elkaar blijft houden. Het zijn stuk voor stuk grote hits. Met ‘Het kleine café aan de haven’ en het ‘Smurfenlied’ weet hij zich wereldwijd op de kaart te zetten. Nog steeds behoort het liedje  ‘Het kleine café aan de haven’ tot de jaarlijks bestverkopende songs uit het buitenland als Nederlands copyright. De single is een evergreen en kent vele internationale cover-versies.

De herkenbare huisstijl van Vader Abraham/Pierre Kartner is tegelijkertijd ook zijn grootste verdienste. Bij de eerste maten van een door hem gecomponeerd lied, weet iedereen dit is Kartner. Vele artiesten worden door Pierre ontdekt en danken aan hem de grootste hits uit hun carrière. Corry en de Rekels, 'Huilen is voor jou te laat’ ( 41 weken genoteerd in de Top 40), Ben Cramer ‘De Clown’, Jacques Herb, ‘Manuela’, WilmaZou het erg zijn lieve opa’, en ‘Een kind zonder moeder’ van Mieke, het zijn slechts enkele titels uit zijn omvangrijke oeuvre !
Zowel nationaal als internationaal worden overal ter wereld composities van Kartner, vertolkt door grote sterren waaronder: Nana Mouskouri, Joe Dassin, Mireille Mathieu, Peter Alexander e.v.a. Pierre Kartner is jarenlang het meest succesvolle exportproduct dat Nederland kent.

Anno 2014 is Pierre Kartner de man die de meeste Top 40 hits ooit op zijn naam heeft weten te schrijven. Soms als tekstdichter, dan weer als componist, een andere keer weer als producer. Op 11 april 2015 is Pierre Kartner 80 jaar te worden. Als hommage aan deze bijzonder artiest, producer en componist verschijnt bij jaz music de speciale 2CD Gefeliciteerd Vader Abraham 80 jaar!
Op dit dubbelalbum zijn 20 van de allergrootste hits van Vader Abraham en 20 successen die hij schreef voor o.a. Corry Konings, Ben Cramer, Mieke, Jacques Herb, Wilma e.v.a. samen gebracht op dit collectoritem dat is uitgerust met een uitgebreide biografie en schitterende foto’s. Een album dat ongetwijfeld zijn weg naar de liefhebber zal weten te vinden. 

17 Maart 2015 is Pierre Kartner onderscheiden met Buma Lifetime Achievement Award voor zijn gehele oeuvre tijdens het Buma Award gala.

tracklisting:

CD1 - VADER ABRAHAM:  
01: Bedankt lieve ouders
02: Blauwe Kinderogen
03: Die Ene herinnering
04: Daar In ‘t Kleine Café Aan De Haven
05: Maar In Mijn Tuin Daar Bloeit Een Roos
06: Uche, Uche, Uche
07: Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben
08: De C Klasse
09: Vader Abraham Had Zeven Zonen
10: Jij En Ik Blijven Bestaan
11: Geven Voor Leven
12: Zo Is ’t Leven
13: Ik Breng Geen Bloemen Voor Je Mee, Maar Wel De Rekening Voor Het Café
14: Veronica 538
15: Baaje, Baaje, Pootje Baaje
16: Hoera Retteketet (Een Hoeraatje Voor het Kabinet)
17: ’t Smurfenlied
18: Wat Zien Ik
19: Gebeurtenissen

CD2 - DIVERSE ARTIESTEN:  
01: Huilen Is Voor Jou Te Laat - Corry & De Rekels
02: De Clown – Ben Cramer
03: Manuela – Jacques Herb
04: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa - Wilma & Vader Abraham
05: Middernacht – Geboeders Brouwer
06: In Gedachten Zie Ik Het Kerkje Weer – Duo X
07: Een Kind Zonder Moeder - Mieke
08: Zomerzon (& De makkers) De Makkers
09: Smurfenbier – De Smurfen & Vader Abraham
10: Mario – Hanny en de Rekels
11: Den Uyl is den Olie (Olleke Blolleke) - Boer Koekoek en Vader Abraham
12: Een Man Mag Niet Huilen - Jacques Herb
13: M’n Engelbewaarder – Mieke
14: Ook Als Ik Er Niet Ben - Imca Marina
15: Rozen Die Bloeien – Corry Konings
16: De Zigeunertango - Kermisklanten
17: Vrede, Sluit Nu Je Armen Heel Dicht Om Ons Heen - Donna Lynton & Vader Abraham
18: De Oude Muzikant – Ben Cramer
19: Speel Nog Een Liedje Orgelman - Ronnie Tober & Anneke Grönlow
20: Genoeg Gepraat, Genoeg Gezwegen - Bennie Neyman

http://www.vader-abraham.com/