Concert For Diana trekt veel belangstelling

01-07-2007 @ 21:38

In het Wembley Stadium in Londen is zondag 1 juli het concert geweest ter nagedachtenis van Prinses Diana, die bijna tien jaar geleden op 31 augustus 1997 om het leven kwam bij een auto-ongeluk toen de door paparazzi achtervolgde Mercedes in de Pont d'Alma-tunnel in Parijs tegen een pilaar reed.

De rock-iconen Rod Stewart (met o.a. "Maggie Mae"en "Sailing") en Elton John verzorgden optredens, evenals Diana's persoonlijke favorieten Tom Jones en Duran Duran. Ook artiesten van recenter datum, zoals Joss Stone, Joss Groban & Sarah Brightman, Kanye West (o.a. "Golddigger" en "Touch the sky"), P. Diddy met het indrukwekkende 'Missing you" en Lily Allen leverden een bijdrage. Ook was er een optreden van Donny Osmond, samen met Jason Donovan + kinderkoor. Bryan Ferry leverde ook een indrukwekkende bijdrage met o.a. "Let's stick together" en "Make you feel my love". En een waardige afsluiting met Elton John "Saturday Night's allright", "Tiny Dancer" en "Are you ready".

Het ‘Concert for Diana’, trok tussen 16.55 en 23.25 uur op Nederland 3 ruim 1,5 miljoen kijkers. Hiermee was dit tijdstip het meest bekeken moment van de 6,5 uur durende uitzending vanuit het Wembley-Stadion in Londen. Het gemiddeld aantal kijkers naar de gehele uitzending bedroeg 810.000.  ‘Concert for Diana’ was met een marktaandeel van 17,9% het best bekeken programma van Nederland 3 in het afgelopen weekend.

Wereldwijd is de schatting dat zo'n 500 miljoen mensen het evenement hebben gezien in 140 landen. 

Diana's zoons, William en Harry, namen de organisatie van het evenement op zich. De datum, 1 juli 2007, is gekozen omdat dat haar 46e verjaardag zou zijn geweest. Een kaartje kostte 45 pond (67 euro). De opbrengst gaat naar goede doelen die de populaire Diana tijdens haar leven steunde. Het concert is een kans om alle goede dingen aan Diana te gedenken, omdat ze zichzelf niet meer kan verdedigen tegen de kritiek die ze krijgt, zei William op de BBC. De prinsen hebben het 65.000 man tellend publiek ook toegesproken.
De veiligheidsmaatregelen waren extra verscherpt nadat zaterdag een brandende auto probeerde de terminal van de luchthaven van Glasgow binnen te rijden en na de vondst van twee bomauto's, vrijdag in Londen. Zeker 450 agenten zijn bij het concert ingezet.